Terugblik op workshop met ervaringsdeskundigen op symposium binnenlandse mensenhandel

Een dag na de Europese dag tegen Mensenhandel organiseerden Veilig Thuis, Pretty Woman en Moviera het symposium Binnenlandse Mensenhandel voor de regio Utrecht. Het doel van dit seminar was om handvatten te geven in wat iemand kan doen als er mogelijk sprake is van mensenhandel. De bijeenkomst was bedoeld voor medewerkers van lokale teams, diverse hulporganisaties, medewerkers SAVE, huisartsen, professionals uit het onderwijs.

0a3b1037-204c-477e-b85e-a4ef5a844f4e

Moviera gaf op het symposium Binnenlandse Mensenhandel in Utrecht de workshop ‘Wat de ervaring leert’. De workshop ging in op het inzetten op het opnieuw leren stellen van grenzen. Er waren twee ervaringsdeskundige die een centrale rol speelden binnen de workshop.

‘Hoe kun je terug naar de basis, het normale, als er weinig tot geen grenzen meer voor je zijn’

De rol van de hulpverlener
Het is erg belangrijk dat de hulpverlener de mens in zichzelf laat zien. Dus niet alleen vragen en nemen, maar ook wat delen over jezelf. Je écht verplaatsen in iemand en deze persoon vertrouwen is heel belangrijk. Houd ook rekening met wat je zegt en hoe je het zegt is een tip voor onze deskundige.

Het slachtoffer
Veel slachtoffers van mensen vinden het lastig zich te identificeren omdat de termen slachtoffer en mensenhandel erg groot zijn. Mensen denken ‘Dit gaat niet over mij’. Daarnaast mag een slachtoffer er zijn, het slachtofferschap mag er zijn. De ervaringsdeskundige licht toe: ‘Ik het het slachtofferschap mezelf moeten toe-eigenen. De uitbuiting gebeurde 10 jaar geleden en pas sinds 3 jaar voel ik mij slachtoffer.’

Terug naar nieuwsoverzicht