Binnen Nederland zijn op dit moment 41 Lokale Allianties ‘Veilig (Financieel) Ouder Worden’ actief die zich samen inzetten voor het signaleren, stoppen en voorkomen van ouderenmishandeling en financieel misbruik van ouderen.
De allianties bestaan uit organisaties en bedrijven die hun kennis van (financieel) misbruik van ouderen delen en bundelen. Denk aan gemeenten, banken, notarissen, bewindvoerders, welzijnsorganisaties, (thuis)zorginstellingen, Veilig Thuis en de politie.
Moviera is betrokken (geweest) bij de totstandkoming en voortzetting van een aantal van deze allianties in Gelderland. Vorig jaar nam trainer en coach Marion van Beekhof hierin het stokje over van Renate van Dam. Hieronder vertelt zij iets over haar werkzaamheden en over hoe het er nu voor staat met de bestaande en nog op te richten allianties.
Marion: “Via Renate ben ik in 2022 bij Moviera aan de slag gegaan als trainer voor het team Preventie. Toen Renate in november stopte met haar toenmalige functie, heb ik dat overgenomen en ben ik me gaan bezighouden met het inrichten en begeleiden van de allianties. Je kunt mijn rol het beste omschrijven als die van regisseur en adviseur.”
Oprichting van een alliantie
“Het begint meestal met de behoefte van één of meer gemeenten om een (gezamenlijke) alliantie op te richten of een eerste interesse daarin. Ik ga dan bij de gemeente langs om voorlichting te geven over de mogelijkheden van een alliantie, wat de voordelen zijn en wat er organisatorisch en financieel voor nodig is.”
“Elke gemeente kan een eigen alliantie oprichten. Op dit moment zitten er nog een paar gemeentes op de Veluwe in de verkennende fase. Voordat het tot de daadwerkelijke oprichting komt ben je meestal wel een aantal maanden verder.”
Onderbelicht thema
“Ik vind misbruik van ouderen een belangrijk thema om onder de aandacht te brengen. Er zijn veel vormen: financieel misbruik en digitaal misbruik, ontspoorde mantelzorg, maar ook vormen van psychische en fysieke mishandeling. Ouderenmishandeling is een ondergeschoven kindje als het gaat om vormen van huiselijk geweld. Ik moet eerlijk bekennen dat ik voor ik bij Moviera ging werken ook niks van het onderwerp of de schaal waarop het plaatsvindt afwist, maar ik heb er inmiddels veel over geleerd. Het heeft mij ook aan het denken gezet over de ervaringen van ouderen in mijn eigen omgeving. Ik ben jarenlang mantelzorger geweest en ik kan me wel iets voorstellen bij hoe zoiets ontspoort. Het is gewoon ontzettend zwaar. Met boerenverstand kom je een heel eind, maar extra hulp was geen overbodige luxe geweest.”
Voorkomen beter dan genezen
“Preventie speelt een belangrijke rol bij de activiteiten van de alliantie: hoe zorgen we ervoor dat het niet zover komt? Dat geldt eigenlijk wel voor alle vormen van ouderenmishandeling: kennis delen en ouderen én (mantel)zorgers helpen verwijzen naar de juiste hulp voorkomt een hoop ellende.”
“Dat ik daar zo een bijdrage aan kan leveren en ouderenmishandeling op de kaart zet, maakt mijn werk erg leuk. De kunst is wel om de energie er bij de bestaande allianties en die in oprichting erin te houden. Een goed plan met activiteiten helpt daarbij. Ik ben de motor die de boel soms even aanzwengelt, maar het is aan de allianties zelf om in actie te komen. Een andere uitdaging is om zoveel mogelijk activiteiten binnen de beschikbare uren in gang te zetten.”
Toekomst
“De komende maanden ondersteun ik de bestaande allianties bij het maken van een nieuw jaarplan en hoop ik met de gemeenten die in de verkennende fase zitten te komen tot de oprichting van nieuwe allianties. Hoe meer allianties zich actief met dit thema bezighouden, hoe meer leed we samen kunnen voorkomen.”
Meer weten over de bestaande lokale allianties veilig ouder worden? Bezoek deze pagina en/of vraag de toolkit aan.