Heb je weleens gehoord van ervaringsdeskundigen?

Zij hebben zelf ervaring met huiselijk geweld en/of kindermishandeling en zijn daarvan hersteld. Vanuit hun eigen herstelervaring zetten zij zich in voor anderen. Zij weten hoe ingewikkeld het is je leven op te bouwen na geweld. Dat er dingen zijn waar je je misschien heel erg voor schaamt. Of dat je moeite hebt om met mensen hierover te praten. Zij helpen jou om betekenis te geven aan de ervaring. Zij bieden hoop en vertrouwen in een geweldloze toekomst.

Wat is een ervaringsdeskundige?

Mensen die werken met eigen ervaringen worden ervaringsdeskundigen genoemd. Zij hebben geleerd om niet alleen hun eigen ervaring te gebruiken maar ook de ervaring van anderen. Ze weten wat het is om in een soortgelijke situatie te zitten maar ook hoe je daar weer uit komt en welke drempels je daarin kunt tegen komen. Zij hebben ervaringskennis die jou bij het herstelproces kan ondersteunen.

Wat biedt een ervaringsdeskundige?

Ervaringsdeskundigen staan naast je en bieden ondersteuning met dat wat nodig is om het leven tijdens of na geweld opnieuw op te bouwen. Hun aanwezigheid biedt hoop en zicht op een geweldloze toekomst. In een gesprek bieden ze steun als je worstelt met thema’s zoals schuld en schaamte, herstel en terugval. Zij doen dit in aanvulling op de hulp die jij krijgt van je maatschappelijk werker.

Heb je behoefte aan een luisterend oor? Aan iemand die begrijpt hoe jij je voelt? Je staat er niet alleen voor! Vind jouw ervaringsmaatje.

Lees het verhaal van Ellen

Tien jaar lang zat ik in een partnerrelatie waarin verschillende soorten geweld voorkwamen. De angst die ik toen voelde, was zo verlammend dat weggaan heel lang geen optie was. Toen ik eenmaal was gevlucht, kwamen er verschillende emoties naar boven. Schuldgevoel naar hem want ik dacht dat ik hem in de steek liet. En ook naar mijn kinderen omdat ik hen een gezin ontnam. Tegelijkertijd ook schaamte omdat ik niet eerder was vertrokken en mijzelf en de kinderen niet voldoende had beschermd. En heel veel twijfels of ik er wel goed aan had gedaan. Waarschijnlijk herkenbaar voor jou. Mijn kennis en ervaring zet in in om over deze onderwerpen met je in gesprek te gaan. Sinds 2017 werk ik bij Moviera als ervaringswerker. 

Lees het verhaal van Ricardo

Ik ben opgegroeid in een gezin waar veel spanningen waren. Er was geen veilige situatie thuis, waardoor ik al op jonge leeftijd op een internaat terecht kwam. In mijn eerste relatie had ik nog geen handvaten om een gezonde stabiele relatie op te bouwen. Waardoor daar ook een onveilige situatie ontstond. Na deze relatie ben ik in een kliniek terecht gekomen voor mijn alcoholverslaving en daar heb ik ook therapie gevolgd. Daarmee leerde ik mijn eigen patronen te herkennen, or mijn eigen emotionele verwaarlozing. En vooral het eenzame kind. Ik leerde te communiceren over emoties, mij kwetsbaar op stellen, en hulp toe te laten. Ik heb nu een liefdevolle relatie. Ik ben al vijf jaar werkzaam als ervaringsdeskundige en blij dat ik mijn ervaringen nu ook bij Moviera kan inzetten.

Interessante artikelen

Meer weten?

Wil jij meer weten wat wij voor jou kunnen betekenen of wil je met een van de ervaringsdeskundigen praten? Stuur een mail naar ervaringsdeskundigheid@moviera.nl of bel 088 374 44744 (24 uur per dag).

Direct hulp nodig?

Neem direct contact met ons op.

088 3 744 744

Noodgeval? Twijfel niet. Bel 112

Wilt u live chatten met een medewerker?

Maandag t/m vrijdag

16:00 – 06:00

Zaterdag, zon- en feestdagen:

20:00 – 06:00

De chat is bedoeld voor inhoudelijke vragen.


Anoniem chatten

Wilt u dat wij contact opnemen?

Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.