Search
Close this search box.

Deelnemer Veronique maatje Petra vertellen over Maatje achter de Voordeur

In 2020 beëindigde Veronique* na 34 jaar haar relatie. Een relatie waarin de laatste jaren steeds meer psychisch en lichamelijk geweld voorkwam. Met professionele hulp werkt ze nu aan haar herstel. Daarnaast spreekt ze regelmatig af met haar Maatje Achter de Voordeur (MADV), Petra*. “Iemand die écht snapt wat ik voel en meemaak.”

Veronique’s psycholoog wees haar op Maatje Achter De Voordeur. Veronique: “Ik wil graag beter worden en grijp daarvoor alles aan wat mij aangereikt wordt. Dus dit ook. Ellen Vermeulen, coördinator van MADV, ging voor mij op zoek naar een maatje die uit eenzelfde soort situatie komt als ik. Iemand waarvan ze dacht dat het zou klikken. Zo leerde ik Petra kennen.”

Maatje Petra maakte in 2018 kennis met Maatje Achter de Voordeur. Zij ging na jaren van geweld in 2015 bij haar man weg. “Als professional help ik mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) en dementie. Van mijn eigen ervaringen met huiselijk geweld heb ik nooit mijn vak willen maken. Maar als Maatje kan ik die ervaringen wel inzetten om anderen te helpen. Dat vind ik mooi.”

Onzichtbaar leed

Petra: “De naam Maatje Achter De Voordeur vind ik echt geweldig. Dat raakt zó de kern: wat er achter de voordeur gebeurt zien anderen niet. Zelfs niet jouw directe omgeving. En als ze het zien, dan is het voor hun vaak nauwelijks te bevatten. Ze kunnen het moeilijk geloven. Zelf hield ik het daarom – net als Veronique- verborgen. Het is ontzettend pijnlijk en traumatisch om onder ogen te zien hoe je gebruikt en gemanipuleerd bent. Om daarmee om te leren gaan, daar ligt voor mij als Maatje een belangrijke rol weggelegd.”

De eerste ontmoeting

Petra: “Tijdens de eerste ontmoeting hebben we bij Veronique thuis een kop thee gedronken en rustig kennisgemaakt. We voelden beiden een klik. Die keer daarop zijn we een stuk gaan wandelen. Helaas bleek de route net te lang voor Veronique en was ook het geplande rustpunt gesloten. Ik heb toen de auto opgehaald en we zijn naar een kersengaard gereden. Daar hebben we heerlijk in de zon kersen zitten eten. Zo werd het met een onverwachtse wending toch nog een ontzettend leuke dag. Eentje waar we met veel plezier op terugkijken.”

Samen op pad

Veronique en Petra zien elkaar één tot twee keer per maand. Zodra het weer het toelaat, trekken ze er weer samen op uit in de buitenlucht. Veronique: “Wij zijn beiden buitenmensen. Lekker samen in de frisse buitenlucht wandelen en bijkletsen met een kopje koffie op het terras na. Daar kijk ik echt naar uit.”

Elkaar écht snappen

“Ik heb in Petra iemand leren kennen die écht weet wat ik voel en snapt wat ik heb meegemaakt. We hebben veel gemeen. Ze geeft mij geregeld goede adviezen. Bijvoorbeeld over de omgang met mijn ex en hoe we afspraken over de kinderen kunnen maken. Daar heb ik veel aan”, zo vertelt Veronique. Petra vult aan dat ze Veronique ‘nooit vertelt wat ze moet doen’. “Ik vertel hoe ik dingen heb aangepakt en hoe mij dat geholpen heeft. Het is aan haar om te bepalen wat ze daarmee doet. Voor mij is het vooral heel belangrijk om zonder oordeel te luisteren. Ik geloof wat zij zegt, hoe vreemd de situatie voor een buitenstaander ook klinkt. Ik weet uit eigen ervaring tenslotte dat wat er achter de voordeur gebeurt, soms alle voorstellingsvermogen te boven gaat. Andersom snapt zij mijn geschiedenis en de adviezen die ik van daaruit geef ook. Die wisselwerking is voor mij als Maatje heel fijn.”

Toekomst

Veronique: “Petra helpt mij om tijd voor mijzelf te nemen. Om niet altijd maar anderen voorop te stellen. Dat is nog best lastig. De komende jaren hoop ik met de situatie om te leren gaan en mezelf stukje bij beetje terug te vinden. Het liefst met een leuke woning in de buurt van mijn dochters. Haar ondersteuning helpt daarbij. Petra is een heel puur persoon. Echt een verrijking van mijn vriendenkring. Of we elkaar nou een half uurtje of een middag zien: we kletsen de tijd altijd vol. Ik gun iedereen een maatje als haar.”

*dit zijn niet de echte namen van de geïnterviewden.

Meer weten over Maatje achter de Voordeur? Bezoek www.maatjeachterdevoordeur.nl

Nieuws van Moviera

In 2022 zetten 209 medewerkers en 80 vrijwilligers zich in voor de aanpak van huiselijk geweld.

Hoe ga je als hulpverlener om met de achterblijvende vader...
Een moeder en kind komen niet zomaar in de opvang....
Hoe begin je met het (her)opbouwen van een sociaal netwerk,...
Recentelijk mocht onze collega Frank Hoekx namens Moviera een donatie...
Kunnen wij je helpen? Laat ons jou bellen.