Search
Close this search box.

Aldine deelt haar verhaal over huiselijk geweld

“Door mijn eigen ervaring kan ik slachtoffers hoop geven”

 

Dit is het verhaal over huiselijk geweld van Aldine. Ze leefde jarenlang in een situatie waarin het huiselijk geweld steeds erger werd. Met hulp van Moviera kreeg ze haar leven weer op de rit. Nu helpt ze als ervaringsdeskundig hulpverlener andere vrouwen.

“Al sinds mijn kindertijd wil ik het graag goed doen voor de buitenwereld en voldoen aan de verwachtingen van anderen. Daardoor bleef ik 18 jaar lang bij mijn partner, terwijl het huiselijk geweld steeds erger werd. Het werd een situatie op leven en dood. Uiteindelijk kon ik ontsnappen met hulp van mijn zus en buurvrouw. Ik belde stiekem vanuit de auto van mijn buurvrouw naar Moviera in Oosterbeek. Later werd ik samen met mijn zoons door de politie opgehaald en naar de opvang gebracht. Een spannend moment, maar het heeft mij gered.

“In de opvang ging een wereld voor me open”

Zo mooi kan het leven zijn

In de opvang ging een wereld voor me open. Mijn verhaal had een naam: huiselijk geweld. En om nog preciezer te zijn: intiem terreur. Gelukkig was er hulp. Tijdens de trainingen en de gesprekken met hulpverleners leerde ik wie ik was en wat ik zelf wil. Dat ik goed ben zoals ik ben. En dat ik niet steeds hoef te doen wat anderen van mij verwachten. Voor het eerst in mijn leven voelde ik mij vrij. Toen pas zag ik hoe mooi het leven kan zijn.

Opleiding tot hulpverlener

Met die ervaring wilde ik iets doen. Ik ben opleidingen tot hulpverlener gaan volgen. Daarin leerde ik de vaardigheden die nodig zijn in dit werk: aansluiten bij je omgeving, omgaan met weerstand en strategisch werken. Als ervaringsdeskundig hulpverlener bij Moviera begeleid ik nu gezinnen in de opvang.

“Echt iedereen kan huiselijk geweld meemaken”

Uit alle windstreken

Echt iedereen kan huiselijk geweld meemaken. Bij Moviera ontmoet ik mensen uit alle windstreken. Van een Syrische moeder van vier kinderen tot een succesvolle hartchirurg. Ik heb denk ik alles wel gezien. De doelgroep die ik zelf heel interessant vind, zijn de jongvolwassen vrouwen. Want hoe eerder je ingrijpt bij huiselijk geweld, hoe groter het effect. Door deze vrouwen te helpen met hun eigen ontwikkeling en de opvoeding van hun kinderen, kan ik een grote bijdrage leveren aan een veilige toekomst thuis voor het hele gezin.

Van jezelf leren houden

Ik zie absoluut de impact van mijn werk. In de Herstelgroep bijvoorbeeld. Dat is een interventie (een soort training) waarin je écht verandering in gang kunt zetten. Daar voer ik gesprekken met de vrouwen over hoe belangrijk het is om zacht voor jezelf te zijn en van jezelf te houden. Vrouwen leren hier weer op zichzelf en op anderen te vertrouwen. Het maakt me trots als ik zie dat vrouwen na de bijeenkomsten weer wat van dat vertrouwen en die zelfliefde terug hebben.

Mijn verhaal over huiselijk geweld geeft hoop

Ik merk dat het slachtoffers rust en hoop geeft als ik ze vertel over mijn eigen ervaringen met huiselijk geweld. Bij Moviera zijn ze op de goede plek om te werken aan hun herstel en een veilige toekomst thuis. Het is mij met hulp van Moviera gelukt om mijn leven weer op de rit te krijgen. Als ik dat kan, kunnen zij het ook! Dat geeft hoop.”

 

Voel jij je onveilig thuis? Wij zijn er voor je. Neem contact met ons op.

Ervaringsdeskundige

Samen doorbreken we de cirkel van geweld. Hoe we dat doen? Dat lees je in deze verhalen.

José
Slachtoffer
Johanna
Slachtoffer
Aldine
Ervaringsdeskundige
Kunnen wij je helpen? Laat ons jou bellen.