Over Take a Break

Take a Break is een traject voor cliënten waarbij ambulant en systeemgericht ingegrepen wordt bij huiselijk geweld. De methodiek werd in maart 2020 gepresenteerd door Moviera samen met onderzoekers Sietske Dijkstra en Suzanne Tan. Inmiddels zijn er ruim 85 partners en gezinnen geweest die zich voor het traject aangemeld hebben.

Wat Take a Break onderscheid van andere begeleidingstrajecten is dat aan duurzame veiligheid gewerkt wordt in de eigen, vertrouwde omgeving, waarbij kinderen niet naar een opvang hoeven te verhuizen. Daarnaast krijgt elk betrokken gezinslid een eigen hulpverlener toegewezen.

Hoe werkt Take a Break?

Take a Break is een interventie die helpt om rust en veiligheid te organiseren. Samen met de cliënten gaan we aan de slag om het huiselijk geweld voorgoed te stoppen. Gedurende een traject van ongeveer acht weken worden de partners en eventuele kinderen ondersteund door verschillende hulpverleners: een maatschappelijk werker, een psycholoog en een gezinsbegeleider (als u kinderen heeft). Elke hulpverlener kijkt ergens anders naar. Samen kunnen zij zo het beste advies geven. De partners krijgen elk een eigen maatschappelijk werker toegewezen die met hen praat over de relatie, het geweld en veiligheid. Zo kunnen beide partijen hun verhaal doen. Er vinden zowel individuele als gezamenlijke gesprekken plaats.

De gezinsbegeleider kijkt hoe het met de kinderen gaat en wat er nodig is voor een veilige situatie voor de kinderen. Een psycholoog gaat met de partners individueel in gesprek en onderzoekt of er hulp bij onderliggende psychische thema’s nodig is. Dit alles gebeurt zoveel mogelijk thuis, maar er kan ook overeen gekomen worden dat een van de partners tijdelijk ergens anders verblijft om even ‘lucht te scheppen’.

In de laatste weken van het traject vindt een eindgesprek plaats. Daarin wordt een advies gegeven door twee hulpverleners (eventueel samen met een eerder betrokken hulpverlener van een van de/beide partners). Samen bespreken zij wat er nodig is om een toekomst zonder geweld tegemoet te gaan. Soms is de interventie door Take a Break hiervoor voldoende geweest en soms is verdere professionele ondersteuning gewenst. Dit is ook afhankelijk van of de partners besluiten samen verder te gaan. Na enkele maanden wordt door het team van Take a Break contact opgenomen om te toetsen hoe het gaat en of het advies ook tot het gewenste resultaat geleid heeft.

Bekijk hier de video over Take a Break

Voor wie is dit een geschikt traject?

Take a Break is er voor partners met of zonder kinderen die er samen niet meer uitkomen. Dit kan zijn wanneer er sprake is van structureel huiselijk geweld, maar ook als er sprake is van incidenteel huiselijk geweld. Aan het einde van het traject wordt in overleg besloten wat er nodig is om de partners samen geweldloos verder te laten gaan of de relatie op een goede manier te beëindigen. Take a Break is er dus voor partners die (willen uitzoeken of en hoe ze) samen verder willen. Van de deelnemers wordt verwacht dat zij gemotiveerd zijn en op een actieve manier bijdragen aan het herstel.

Waar wordt Take a Break aangeboden?

Op dit moment zijn er teams van Moviera in Utrecht en Gelderland, Arosa Rotterdam en Kwintes in Gouda en Amersfoort getraind in het begeleiden van deelnemers binnen Take A Break. Teams van hulpverleningsorganisaties kunnen een training door Moviera volgen om zo ook Take a Break binnen de eigen organisatie in te zetten. De training is bedoeld voor teams die gespecialiseerd zijn in huiselijk geweld en bestaat uit 4 dagdelen op locatie, waarvan 1 terugkomdag.

Het laatste nieuws rondom TAB

Ervaringen door deelnemers

“De meeste gezinnen die in een traject van Take a Break terecht komen zijn die waar structureel geweld is”, zo zegt hulpverlener Agnes de Schutter. “Het overgrote deel besluit erna bij elkaar te blijven: dankzij Take a Break hebben ze voldoende tools en handvatten om op een duurzame, veilige manier samen verder te gaan.”  

“Onze relatie is opnieuw geboren”, zo vertelde een van deelnemers aan Take a Break begin 2021. Gedurende hun huwelijk waren zijn vrouw en hij elkaar langzaamaan kwijtgeraakt. Het ging zo geleidelijk; alle aandacht ging uit naar de opvoeding van hun 4 kinderen. Er was dan nog geen sprake van structureel huiselijk geweld, maar al twee keer waren de ruzies door oplopende stress in combinatie met alcohol uit de hand gelopen.  Tijd voor interventie. En met succes. In acht weken tijd kregen beiden inzicht in waar ‘het misgegaan was’ en nog belangrijker: hoe ze hun huwelijk weer konden repareren. Sneller zaken uitpraten en aandacht voor elkaar als partners vormen daarbij voor hun belangrijke uitgangspunten.  Daarnaast heeft een van de partners het initiatief genomen om te minderen met het gebruik van alcohol. Inmiddels is niet alleen de rust in huis teruggekeerd, maar zijn beiden onder professionele begeleiding ook met onderliggende problematiek aan de slag gegaan, waaronder de financiën.

Vroeg ingrijpen kan een hoop leed veroorzaken, zo zegt ook Milou* “Als een ruzie eenmaal een keer uitgelopen is op fysiek geweld, dan gebeurt het daarna sneller nog eens. Mijn partner en ik kwamen gedurende Take a Break tot de conclusie dat we de relatie beter konden beëindigen. Wel zijn we vervolgens afzonderlijk van elkaar in therapie gegaan om te leren omgaan met onze angsten en boosheid.” Milou* is blij dat ze hulp ingeroepen heeft in plaats van samen met haar toenmalige partner te blijven hangen in een cyclus van huiselijk geweld en het vervolgens toch weer samen proberen.

Ben u professional en wilt u de methodiekomschrijving ontvangen? Of wil uw organisatie ook graag een team trainen in de inzet van Take a Break?

Direct hulp nodig?

Neem direct contact met ons op.

088 3 744 744

Noodgeval? Twijfel niet. Bel 112

Wilt u live chatten met een medewerker?

Maandag t/m vrijdag

16:00 – 06:00

Zaterdag, zon- en feestdagen:

20:00 – 06:00

De chat is bedoeld voor inhoudelijke vragen.


Anoniem chatten

Wilt u dat wij contact opnemen?

Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.