Wat is seksueel grensoverschrijdend gedrag?

We spreken van seksueel grensoverschrijdend gedrag als het gaat het om gedrag of toenaderingen die seksueel van aard zijn en de grenzen van het slachtoffer overschrijden.

Wanneer sprake van seksueel grensoverschrijdend gedrag?

Er is sprake van seksueel grensoverschrijdend gedrag als er geen wederzijdse toestemming is voor de toenadering of het gedrag dat seksueel van aard is. Ook is er geen sprake van vrijwilligheid. Hiermee wordt bedoeld dat het gedrag of de toenadering door de ander niet vrijwillig wordt toegestaan. Er is ook geen sprake van gelijkwaardigheid. Het gedrag of de toenadering is vaak ook niet passend voor de leeftijd of ontwikkeling van de andere persoon.

Seksueel misbruik

Elke vorm van seksueel grensoverschrijdend gedrag waarbij de relatie niet gelijkwaardig is, noemen we seksueel misbruik. Vaak gaat het om seks tussen een volwassene met een kind of andere situaties waarbij misbruik wordt gemaakt van een leeftijds- of machtsverschil. Een voorbeeld hiervan is wanneer een leerkracht seks heeft met een leerling of een hulpverlener met een cliënt.

Wat is seksueel geweld?

Bij seksueel geweld wordt de seksuele handeling zonder toestemming van de ander verricht. In dit geval zijn de betrokkenen volwassen.

Gedwongen seksuele handelingen

Seksueel geweld kenmerkt zich door gedwongen seksuele handelingen door fysiek geweld, bedreigingen met geweld, chantage en/of misbruik van macht. Bij seksueel geweld kan het gaan om ongewenste seksuele toenaderingen, seks in ruil voor gunsten, aanranding, verkrachting, incest, seksueel misbruik en seksuele intimidatie.

Seksuele intimidatie

Seksuele intimidatie bestaat uit ongewenste seksuele opmerkingen en aanrakingen, ongewenste pogingen om een seksuele relatie aan te gaan, vaak gecombineerd met machtsmisbruik of (emotionele) chantage.

Hebt u te maken met seksueel grensoverschrijdend gedrag?
Of hebt u te maken met seksueel misbruik?

Het Centrum Seksueel Geweld is het expertise centrum van Nederland voor slachtoffers van seksueel geweld in de acute fase

Vind u het fijn als wij contact met u opnemen?

Laat dan uw gegevens achter. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Direct hulp nodig?

Neem direct contact met ons op.

088 3 744 744

Noodgeval? Twijfel niet. Bel 112

Wilt u live chatten met een medewerker?

Maandag t/m vrijdag

16:00 – 06:00

Zaterdag, zon- en feestdagen:

20:00 – 06:00

De chat is bedoeld voor inhoudelijke vragen.


Anoniem chatten

Wilt u dat wij contact opnemen?

Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.