Wat is stalken?

Stalking is iemand bewust stelselmatig lastigvallen met als resultaat dat die persoon zich niet meer veilig voelt. Het woord belaging wordt ook vaak gebruikt. Dit betekent het systematisch hinderlijk volgen en lastig vallen van een persoon.

Stalken betekenis

Stalking tast het dagelijks leven, het welzijn en de gezondheid van het slachtoffer aan. Iemand staat machteloos, vragen om te stoppen met stalken helpt niet: de stalker gaat door. Het dagelijks leven is moeilijk vol te houden en kan zelfs verziekt worden. Het slachtoffer durft of kan zich niet meer vrij bewegen thuis of in het openbaar. Iemand wordt voorzichtig en bang, ook om kinderen en familie die lastiggevallen worden.

Voorbeelden van stalking

Voorbeelden van stalking zijn het achtervolgen van iemand of dreigen met geweld. Ongewenste telefoontjes en berichten sturen of op naam van iemand anders dingen bestellen is ook stalking. Stalking kan thuis voorkomen of in het openbaar plaatsvinden. Stalking vindt steeds vaker online plaats.

Cyberstalking

Cyberstalking is het herhaaldelijk lastigvallen of bedreigen van een individu op het internet of andere elektronische communicatiemiddelen

Stalking is een vorm van geweld

Stalking maakt een grote inbreuk maakt op het gevoel van veiligheid dat iemand heeft. Daarom is stalken een vorm van geweld. Een stalker kan een (intieme) relatie met het slachtoffer hebben (gehad), maar dit hoeft niet het geval te zijn.

Stalken strafbaar

Stalking is strafbaar in Nederland.

Zorgen over uw online veiligheid?

SafetyNed is dé veilig online-expert voor huiselijk geweld. Check hoe digitaal veilig u bent. En bekijk tips voor het vergroten van uw digitale veiligheid.

Vind u het fijn als wij contact met u opnemen?

Laat dan uw gegevens achter. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Direct hulp nodig?

Neem direct contact met ons op.

088 3 744 744

Noodgeval? Twijfel niet. Bel 112

Wilt u live chatten met een medewerker?

Maandag t/m vrijdag

16:00 – 06:00

Zaterdag, zon- en feestdagen:

20:00 – 06:00

De chat is bedoeld voor inhoudelijke vragen.


Anoniem chatten

Wilt u dat wij contact opnemen?

Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.