In de zomer van 2019 begon het bij Ed te kriebelen: hij was wel weer eens toe aan een nieuwe uitdaging. Op de vrijwilligerswebsite van de gemeente Utrecht kwam hij de vacature voor vrijwilliger chauffeur bij Moviera tegen. Dat leek hem wel wat. En dus nam  contact op.

“Ik kende Moviera niet voordat ik op de vacature reageerde”, zo vertelt Ed. “Maar het leek me interessant om eens kennis te maken met een nieuwe doelgroep in een nieuwe omgeving. Ik vond het best spannend hoor, om als man aan de slag te gaan bij een vrouwenopvang.”

“Vrijwilligerscoördinator Rahel nodigde me uit voor een kennismaking en lichtte zo goed mogelijk toe wat ik kon verwachten. Maar uiteindelijk moet je het gewoon doen en zelf ervaren hoe het gaat. Dus ging ik aan de slag als chauffeur op afroep.”

Chauffeur op afroep

“Aanvankelijk zou ik vooral cliënten vervoeren, bijvoorbeeld naar een afspraak in het ziekenhuis. Maar daar bleek minder behoefte aan te zijn dan vooraf gedacht. In de praktijk help ik vooral cliënten die gaan verhuizen. Daarbij komt mijn bestelauto goed van pas.” “De dankbaarheid is groot. Veel cliënten beschikken niet over vervoer of een netwerk om ze bij een verhuizing te ondersteunen. Hoe vaak ik iemand help verhuizen is heel wisselend. Soms vinden er een meerdere verhuizingen per maand plaats, maar het komt ook vaak voor dat er maanden lang niemand doorstroomt. Door corona is mijn werk als chauffeur helaas even helemaal stil komen te liggen.”

Structureel vrijwilligerswerk: taalcoach

“Omdat ik ook structureel wat wilde doen, hebben we verder gekeken naar de mogelijkheden. Nederlandse les geven aan cliënten sprak me aan. Hoe dat in zijn werk ging leerde ik van Oyuna, de vrijwilliger die de taallessen al een tijdje verzorgde. Toe zij als taalcoach stopte, heb ik het stokje overgenomen. Nu geef ik in principe elke dinsdagavond een uur les. Bij voorkeur aan maximaal drie cliënten tegelijk, anders wordt het al snel te rommelig. ’s Middags wordt geïnventariseerd of de deelnemers ook echt de tijd en energie hebben om mee te doen. Zo niet, dan vervalt de les. Vanwege corona probeer ik de lessen nu zoveel mogelijk online te geven. Helaas gaat dat niet altijd goed, maar het is beter dan niks.”

Voorbereiding en investering

“Hoewel de les maar een uur duurt, ben ik er best wat tijd aan kwijt. Ik wil het goed voorbereiden. Ik heb veel affiniteit met de Nederlandse taal, maar ben geen docent. Voor de lessen maak ik veel gebruik van de methode SpreekTaal van Van Dale. Die is speciaal ontwikkeld voor taalcoaching aan anderstaligen. Er worden alledaagse thema’s behandeld, compleet met audiofragmenten die online terug te luisteren zijn. Ik bedenk welk onderwerp we in de les kunnen behandelen en zoek naar aanvullende oefeningen. Daarbij waak ik ervoor dat een cliënt twee keer dezelfde oefening krijgt. Het gedigitaliseerde lesmateriaal stuur ik naar de locatie toe, zodat het daar uitgeprint kan worden.”

“Ik vind het belangrijk om me bewust te zijn van de situatie waarin de doelgroep zich bevindt en me daarin in te leven. Zo pas ik het niveau waar mogelijk aan en mijd ik bijvoorbeeld teksten over verliefdheid of ruzies. Het is mijn streven dat iedere cliënt ontspannen mee kan doen.”

Voldoening

“Ik vind het leuk om met taal bezig te zijn en hierin te coachen. Maar dat uurtje op de dinsdagavond mag ook gewoon gezellig zijn. Gelukkig hoor ik terug dat de deelnemers enthousiast zijn en er echt iets aan hebben. Daar haal ik veel voldoening uit. Hopelijk kan ik snel weer lessen op locatie geven en cliënten helpen verhuizen. Tot die tijd moeten we roeien met de riemen die we hebben.”

“Zo lang mijn agenda het toe laat en ik er plezier aan beleef, blijf ik dit vrijwilligerswerk doen.”

Wilt u zich als vrijwilliger inzetten bij Moviera?

Direct hulp nodig?

Neem direct contact met ons op.

088 3 744 744

Noodgeval? Twijfel niet. Bel 112

Wilt u live chatten met een medewerker?

Maandag t/m vrijdag

16:00 – 06:00

Zaterdag, zon- en feestdagen:

20:00 – 06:00

De chat is bedoeld voor inhoudelijke vragen.


Anoniem chatten

Wilt u dat wij contact opnemen?

Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.