Samen bijkletsen tijdens een kopje koffie terwijl de kinderen met elkaar spelen. Het lijkt zo op het oog misschien geen bijzondere activiteit, maar in de opvang in Nijmegen is het van grote betekenis. Nicolien, receptionist en gastvrouw in Nijmegen, vertelt over het succes van de koffieochtenden en hoe de nieuwe ‘huiskamer’ daaraan bijdroeg.
Nicolien: “Voor vrouwen die in de opvang terechtkomen is het best moeilijk om weer een dagelijks ritme te vinden, terwijl juist structuur zo belangrijk is voor hun herstel. In Nijmegen organiseerden wij twee keer per week een koffieochtend om elkaar te ontmoeten en de vrouwen enige structuur te bieden. Die koffieochtenden vonden plaats in de vergaderruimte. Niet echt een gezellige, uitnodigende plek om elkaar te ontmoeten. De animo was dan ook erg laag.”
Van lunchruimte naar huiskamer
“Zo ontstond het idee om van een andere ruimte, die gebruikt werd als lunchruimte voor de medewerkers, een plek te maken die voelt als een huiskamer. Daarmee hoopten we een fijnere omgeving te creëren waar de vrouwen wél naartoe willen komen en zich thuis voelen. Het team was enthousiast en we kregen akkoord om aan te slag te gaan. Veel budget hadden we niet, dus zijn we op Marktplaats en door kringloopwinkels gaan struinen.”
Stimuleren om te ontmoeten
“Rond de zomer was de huiskamer klaar. Een fijne, warme plek met een heerlijke zitbank, een koffietafel en een speelgoedhoekje voor de kinderen. Maar daarmee waren we er nog niet. De vrouwen hadden een zetje in de rug nodig om langs te komen. Vooral in het begin ben ik daarom ‘langs de deuren’ gegaan om ze uit te nodigen. Kom op! Opstaan, kleren aan en even komen kletsen. Mondjesmaat sloten er steeds meer bewoners aan tijdens de koffieochtend. Inmiddels is het elke keer volle bak.”
Lachen, huilen, knutselen
“Van dinsdag tot vrijdag komen we van 9:30 tot ongeveer 11:30 samen in de huiskamer. We praten over van alles: van actualiteiten tot persoonlijke gebeurtenissen. Er wordt gelachen en gehuild. Regelmatig versieren we de woonkamer met spullen van het seizoen. In de herfst nam ik bijvoorbeeld een paar takken, bladeren en planten mee waarvan we mooie stukjes maakten. Wanneer Sinterklaas straks weer het land uit is, gaan we samen de kerstboom optuigen.”
Elkaar helpen
“De vrouwen komen hier graag samen. Soms lijkt het wel een grote familie. De één neemt iets lekkers mee voor bij de koffie, de ander ontfermt zich over de kinderen en weer een ander ruimt op. Zo neemt iedereen verantwoordelijkheid. Ik zie ook dat ze elkaar veel helpen. Zit iemand niet lekker in z’n vel? Dan koken we toch samen of schuif je lekker aan! Die saamhorigheid beperkt zich niet tot het koffiemoment. De vrouwen gaan ook regelmatig na de koffie samen met de kinderen op pad. Ze stimuleren elkaar om dingen te ondernemen, ook wanneer het even moeilijk is.”
Groot succes
“Ik geniet er echt van om samen met de vrouwen en kinderen op zo’n laagdrempelige manier samen te komen. Om te zien dat iets simpels als een kop koffie en kletsen bijdraagt aan het hersteltraject. Begin volgend jaar krijgt de huiskamer nog een update met een betere tafel en stoelen. Daar kunnen we dan weer jaren mee vooruit. Maar eerst gaan we samen genieten van de komende feestdagen!”