Zo werd mijn trajectbegeleider mijn collega op de afdeling Tiener- en Jonge moeders van Moviera

Kaisha zat 4 jaar geleden samen met haar kind bij Moviera in de opvang. In totaal bleef zij anderhalf jaar op de afdeling Tiener- en Jonge moeders. Uiteindelijk werd haar trajectbegeleider een collega.

Kaisha is opgegroeid in armoede. Ze komt uit een familie die al generaties lang in armoede leeft. Dit motiveert haar om het patroon te doorbreken. Momenteel is ze bezig met een opleiding tot persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen met aandacht voor ervaringsdeskundigheid. Ze loopt stage bij Moviera, op de afdeling waar zij ooit cliënt was.

Maak van je hart geen moordkuil
‘Het was wel heel erg wennen. Vooral in het begin met collega’s, eerst waren ze mijn begeleiders en toen ineens collega’s. In het begin vond ik het raar dat sommige dingen werden besproken waar ik bij was. Ik moest echt even omschakelen dat ik dingen hoorde over cliënten. Het was even zoeken naar de balans maar het is goed gekomen. Wat het verschil heeft gemaakt, is het blijven bespreken van waar ik tegenaan liep. Want het niet bespreken van waar je tegenaan loopt, gaat in het werkveld in de weg staan’, legt Kaisha uit.

Toegevoegde waarde ervaringsdeskundige
Kaisha: Ik denk dat ik, in veel gevallen, beter binnen kom bij de meiden. Bij het opleggen van bepaalde taken, zoals schoonmaken, of in bepaalde situaties nemen ze van mij sneller dingen aan. Ze kunnen mij niet zo makkelijk afwimpelen. Ik snap wat ze hebben meegemaakt en daardoor luisteren ze aandachtiger naar wat ik te zeggen heb. Ik probeer zoveel mogelijk naast ze te staan maar op sommige momenten is het nodig om even de boventoon te voeren.’

Foto Kaisha

Een jaar dakloos
Nu is Kaisha is 24 en haar kind is 4. Toen zij bij Moviera kwam, was zij 20 jaar oud. Kaisha: ‘Ik was 16 toen ik uit huis ging. Op mijn 18e zou ik eigenlijk terug gaan naar mijn moeder maar vanwege huurachterstand kwam ik op straat te staan. Ik was een jaar dakloos en werd zwanger. Ik was net volwassen volgens de wet maar ik viel eigenlijk overal een beetje tussen en kon nergens écht terecht. Toen ik zwanger werd kon ik ineens wel op plekken terecht. Ik sliep bij de nachtopvang of bij andere instellingen maar had geen familie of sociaal vangnet om op terug te vallen. Vervolgens heb ik mij bij Moviera aangemeld en hier was meteen plek’. Een voordeel van de opvang voor jonge (aanstaande) moeders bij Moviera is dat er geen indicatie nodig is. Dit maakt de opvang en begeleiding laagdrempelig.

Focus op de vooruitgang
‘Qua begeleiding heb ik een goede gehad aan Moviera. Daar waar andere instanties de negatieve dingen benoemden, was Moviera de partij die met mij reflecteerde op de positieve dingen. Deze positieve insteek gaf me hoop. Er stond iemand naast me die zag dat ik hard werkte om dingen op te bouwen. Daar heb ik veel waarde aan gehecht. Moviera was de enige partij die inzag dat mensen kunnen veranderen’, aldus Kaisha.

Mijn advies
We vroegen Kaisha wat zij adviseert aan jonge vrouwen die zich herkennen in haar verhaal: ‘Als jij als cliënt open staat om te leren, kun je heel ver komen. De een doet er langer over dan de ander maar dit hangt ook van jezelf af. Dat heb ik in mijn proces ook gezien. Hoe sneller jij laat zien wat nodig is, hoe sneller je vooruit komt. Nu 3 jaar later heb ik een eigen huis!’

Toekomstbeeld
‘Ik vind juist die uitdaging van werken met jongeren heel leuk. Daarom zou ik graag met deze doelgroep willen blijven werken. De jeugd spreekt me aan, ze zijn kneedbaar en te sturen. Ik wil leren hoe ik hun kan benaderen en hoe je het beste contact kunt maken. Mijn wens is om een Hbo-opleiding te volgen om me te verdiepen in de problematiek van deze doelgroep’, vertelt Kaisha.

Terug naar nieuwsoverzicht