Search
Close this search box.

Hulpverlener Serap over online stalking

“Huiselijk geweld vindt steeds vaker online plaats”

 

Sinds de opkomst van internet komt online stalking steeds vaker voor. Serap is hulpverlener en specialist digitaal geweld bij Moviera. Ze helpt medewerkers en slachtoffers digitaal vaardig én veilig te worden.

“Direct na mijn studie ging ik bij Moviera aan de slag als hulpverlener. In 2017 raakte ik betrokken bij safetyNed, een project over digitale veiligheid bij huiselijk geweld. Slachtoffers van huiselijk geweld worden steeds vaker online lastiggevallen of in de gaten gehouden. Een belager kan bijvoorbeeld iemand volgen via apparaten en social media accounts. Of seksueel getinte foto’s delen en iemand dwingen iets te doen wat diegene niet wil.

Tracker in knuffelbeer

In de afgelopen jaren heb ik veel voorbeelden gezien van digitaal geweld en online stalking. Zo was er eens een ex-partner die een tracker in de knuffelbeer van één van zijn kinderen verstopt had. Het gezin was naar de opvang gevlucht, maar zo kon hij toch hun locatie achterhalen. Het gebeurt ook regelmatig dat vrouwen gevolgd en gestalkt worden omdat de dader toegang heeft tot hun telefoon, e-mailaccount of bankrekeningnummer.

“Online stalking is heel stiekem”

Online stalking door naasten

Digitaal geweld wordt meestal niet door een onbekende crimineel gepleegd. Het zijn juist vaak mensen die dicht bij de slachtoffers staan. Zoals een partner, een ex-partner of een familielid. Omdat ze over veel persoonlijke informatie beschikken, krijgen ze eenvoudig toegang tot gegevens. Daarmee houden ze controle. Online stalking is heel stiekem. Je kunt het niet echt zien. Omdat het geen zichtbare wonden achterlaat, is het moeilijk te bewijzen of te bestrijden.

Digitale veiligheid herstellen

Ik help vrouwen bij het herstellen van hun digitale veiligheid. Als hulpverleners maken wij de apparaten, zoals een mobiele telefoon, eerst veilig voor gebruik. Dat doen we door samen met slachtoffers de instellingen van hun apparaten en accounts te bekijken. Waar nodig passen we de instellingen aan. Soms maken we een heel nieuw account aan. Gelukkig kunnen we dit nu sneller regelen omdat ik vanuit safetyNed contacten heb bij Apple, Google, Meta en de overheid.

Samenwerking binnen Europa

De technologie ontwikkelt snel en je hebt met zoveel partijen te maken, dat je steeds weer iets nieuws leert. Dit werk brengt echt de detective in mij naar boven. Ik hoop dat we in de toekomst meer internationale samenwerkingsverbanden aangaan. Bijvoorbeeld door op Europees niveau een platform te organiseren waarmee we slachtoffers helpen van online stalking, doxxing, seksuele uitbuiting en andere vormen van digitaal geweld. Dat lijkt me geweldig. Maar zo ver zijn we nog niet. Tot die tijd is het vooral een kwestie van blijven leren en vooral doen. Als je bang bent en niks probeert, word je ook niet vaardig. Aan de slag dus!”

Voel jij je (online) onveilig? Neem contact met ons op!

Hulpverlener

Samen doorbreken we de cirkel van geweld. Hoe we dat doen? Dat lees je in deze verhalen.

José
Slachtoffer
Johanna
Slachtoffer
Aldine
Ervaringsdeskundige
Kunnen wij je helpen? Laat ons jou bellen.