Search
Close this search box.

Nina en haar man volgden het traject Samen Geweldloos verder om een einde aan huiselijk geweld te maken.

“We leerden te praten over wat ons dwars zit en wat ons pijn doet”

Op haar 22ste trouwde José met haar jeugdliefde Martin*. Dat is inmiddels al meer dan 30 jaar geleden. In goede tijden waren zij een sterk team dat elkaar aanvult, maar in slechte tijden was er veel strijd. Regelmatig liep dat uit op huiselijk geweld. Nadat zij samen het traject Samen Geweldloos Verder volgden is het geweld in huis gestopt.

“Mijn man kan heel fel zijn: hij heeft een opvliegend karakter. Waar hij heel praktisch ingesteld is en meer een aanpakker, ben ik meer een prater en een denker. Onze ruzies liepen wel vaker uit de hand. Maar op en dag ging hij echt te ver. Op advies van een vriend schakelde ik de politie in. Thuis pakte ik wat spullen en ik besloot tijdelijk in onze camper te gaan wonen. Ik meldde me aan bij maatschappelijk werk, maar daar was een wachtlijst. Mijn man had een contactverbod, dat gaf wel rust en veiligheid. Maar ondertussen had ik veel verdriet en pijn. Het kostte veel moeite om te blijven werken.

Via een bevriende dominee gingen mijn man en ik later voorzichtig in gesprek. Maar na jaren van huiselijk geweld was het te complex om een oplossing te vinden. Daarom besloten we samen om het traject Samen Geweldloos Verder te gaan doen bij Moviera. Het was de laatste optie, want anders waren we uit elkaar gegaan.

Samen Geweldloos Verder

De begeleiding tijdens Samen Geweldloos Verder was deskundig, intuïtief en bestond uit verschillende werkvormen. De hulpverleners gingen eerst met ons apart van elkaar in gesprek. Dat was fijn. Het was duidelijk dat zij geen partij kozen. Mijn man vertrouwde de hulpverleners gelukkig ook en praatte voor het eerst over alles wat hem dwars zat. Hij vertelde dat hij mij al zo lang als wij elkaar kennen probeert te veranderen. Naar iemand die meer gestructureerd en rustig is, zoals hij. Maar ik ben juist heel ondernemend: altijd op zoek naar nieuwe, creatieve bezigheden. Van vrijwilligerswerk tot mantelzorg. Daar heeft hij zich al die jaren tegen verzet. De frustraties werden steeds groter, waardoor ook het geweld toe nam. Nu kwam alles er eindelijk uit.

Beiden verantwoordelijkheid nemen

Tijdens Samen Geweldloos Verder leerden we met elkaar te praten over wat ons dwars zit en wat ons pijn doet. Onze begeleider gaf ons inzichten. Dat deed ze onwijs goed. Heel professioneel, maar ook warm en gezellig. Zo leerden we over wat er op spannende momenten in ons lichaam gebeurt, wat ons triggert en hoe we een time out van elkaar kunnen nemen. We leerden anders naar elkaar kijken. Mijn man vond dat in het begin heel moeilijk, maar als we hier samen uit wilden komen dan moesten we ook beiden onze verantwoordelijkheid nemen. Dat hebben we gedaan: we maakten tijd van elkaar en gaven prioriteit aan onze afspraken bij Moviera.

In de praktijk brengen

Na drie maanden ging ik weer thuis wonen. We maakten van de zolder een studeerkamer waar ik mij kan uitleven zonder dat hij zich aan de rommel ergert. We bleven onder begeleiding van Moviera om inzicht in onze valkuilen te krijgen. Zo leerden we beiden aan te geven wat we belangrijk vinden én op tijd aan te geven wat we voelen, zodat het niet weer uit de hand loopt. Het ging steeds beter. Toen we onze relatie op een dag met een cijfer moesten beoordelen, gaven we deze een 8. Niet zo lang ervoor was dat nog een 1.

Dankbaar voor hulp

Dankzij de hulp van Moviera is ons de ellende van een scheiding en alles dat daarbij komt kijken bespaard gebleven. We kunnen weer samen verder en hebben niet langer begeleiding nodig. We geven elkaar nu ook de ruimte voor eigen hobby’s en bezigheden. Mijn creativiteit en rust zijn weer terug! Geweldig is dat. Na 25 jaar voel ik me eindelijk ontspannen thuis. Een tijdje geleden hebben we samen zelfs een rondreis door Zuid-Afrika gemaakt. Ook dat ging goed.

De moeite waard om te proberen

Ik kan met zekerheid zeggen dat het ons nooit gelukt was om zonder Moviera onze patronen te doorbreken. De pijn bleef zich maar opstapelen en het lukte ons zelf niet om bij de kern te komen. Nu kunnen we weer mens zijn. Daar ben ik heel dankbaar voor. Ik hoop dat er nog veel andere stellen geholpen kunnen worden. Het is de moeite waard om te proberen je relatie te redden. Er gaan helaas zoveel mensen met een lange geschiedenis samen uit elkaar. Voor ons was deze hulp perfect.”

Wil je meer weten over hulp thuis? Bezoek deze pagina.

 

Slachtoffer

Samen doorbreken we de cirkel van geweld. Hoe we dat doen? Dat lees je in deze verhalen.

José
Slachtoffer
Johanna
Slachtoffer
Aldine
Ervaringsdeskundige
Kunnen wij je helpen? Laat ons jou bellen.