Search
Close this search box.

Hulpverlener Marije over de gevolgen van huiselijk geweld voor kinderen

“Ik help ouders om hun kind te laten zien dat ze van ze houden”

 

Marije is hulpverlener bij Moviera en ziet dagelijks de gevolgen van huiselijk geweld voor kinderen. Ze helpt ouders en kinderen om trauma’s te doorbreken. 

“Voor kinderen is een veilige omgeving zó belangrijk om zich te kunnen ontwikkelen. Dat gun ik elk kind. Als hulpverlener zie ik dagelijks de impact van trauma en een onveilige hechting met de ouder. Dat kan iets lichamelijks zijn, zoals op latere leeftijd nog niet kunnen knippen of plakken. Maar ook praten met anderen vinden kinderen vaak lastig.

Trauma’s doorbreken

In mijn werk help ik de ouders en het kind. Daarvoor moeten we als hulpverlener op onderzoek uit. Hoe zijn ouder en kind gehecht? Welke trauma’s spelen er? En hoe doorbreken we die patronen? Voor het kind is het heel belangrijk dat het op een veilige plek opgroeit en een goede band met de ouder heeft.

“Ouders en kind krijgen het vertrouwen in zichzelf en anderen weer terug”

Leren knuffelen

Dat kan ingewikkeld zijn. Soms moeten we echt bij het begin beginnen. Dan weten ouders bijvoorbeeld gewoon niet hoe ze hun kind liefde kunnen tonen of hebben ze hun kind nog nooit geknuffeld. Wij helpen ze dan op een simpele manier om dat contact weer te maken. Als het lukt, voelen ze zich een stuk beter. Ze krijgen het vertrouwen in zichzelf en in anderen weer terug. Dat geeft de ouders en het kind het gevoel dat ze erbij horen. Heel belangrijk.

Leren over gevolgen huiselijk geweld kinderen

Ik doe dit werk sinds 2018 en leer nog elke dag bij over huiselijk geweld en wat dat met kinderen doet. In het begin vond ik het wel spannend, het boezemde me zelfs een beetje angst in. Juist die prikkeling was voor mij de bevestiging dat dit werk een uitdaging is die bij me past. Het werk zelf vind ik niet zo heftig als dat buitenstaanders denken dat het is. Dat komt denk ik omdat zij onze opvanglocaties zien als een andere wereld. Maar huiselijk geweld en mensenhandel komt overal voor. Binnen iedere cultuur, arm of rijk, jong of oud.

Ben je lief?

Ik wil er echt voor de familie zijn en ze helpen op weg naar een veilige toekomst samen. Een jongen van 12 uit de opvang schreef eens naar me: ‘Je bent een heel eigen persoon.’ Dat vond ik mooi om te horen. Net als wanneer kinderen aangeven dat ze me ‘lief’ vinden. Dat vinden de kinderen hier echt heel belangrijk! Soms laten wij ze aanschuiven bij een sollicitatiegesprek en mogen ze hun eigen vragen voorleggen. ‘Ben je lief?’ komt daar altijd in terug. Heel veelzeggend, vind ik.”

 

Heeft jouw gezin hulp nodig? Neem contact met ons op.

Hulpverlener

Samen doorbreken we de cirkel van geweld. Hoe we dat doen? Dat lees je in deze verhalen.

José
Slachtoffer
Johanna
Slachtoffer
Aldine
Ervaringsdeskundige
Kunnen wij je helpen? Laat ons jou bellen.