Search
Close this search box.

Els ondersteunt Priscilla als maatje bij haar herstelproces

“Ik herken de pijn en het gevoel van onveiligheid dat ik bij Priscilla zie.”

Els* werd twintig jaar geleden na een langdurige, gewelddadige relatie opgenomen in de opvang van Hera, de voorloper van Moviera. Van daaruit vocht ze als alleenstaande moeder voor een veilige, zelfstandige toekomst voor zichzelf en haar zoon. Met succes. Nu zet Els haar eigen ervaringen in als maatje bij Maatje achter de Voordeur.

“Vergeleken met twintig jaar geleden is er nu veel meer hulp beschikbaar wanneer je uit een relatie met huiselijk geweld komt. Een goede zaak. Toentertijd was er na de opvang niet veel meer dan een paar gesprekken en wat hulp in geldzaken. Gelukkig had ik wel een ‘maatje’: een andere vrouw in de opvang met wie ik sinds onze ontmoeting nog steeds bevriend ben.

Kennismaking

Nadat mijn relatie geëindigd was, ben ik aan de slag gegaan in de zorg. Ik heb zelfs nog een tijdje voor Hera gewerkt. Via de welzijnsorganisatie waar ik als vrijwilliger aangesloten was, leerde ik via een omweg Maatje achter de Voordeur kennen. Daar ging ik na de training aan de slag om Priscilla te ondersteunen. Zij heeft nog niet zo lang geleden een einde gemaakt aan haar relatie waarin sprake was van huiselijk geweld. Nu staat ze samen met haar zoontje Sem (3) aan de start van een zelfstandige, nieuwe toekomst zonder geweld.

Samen ondernemen

Eén van de dingen waarbij ik haar help is het opnieuw opbouwen van een sociaal netwerk. Daar heeft ze veel behoefte aan. Vooral in het begin vond Priscilla het erg moeilijk om na jaren van sociale isolatie weer contact te zoeken met anderen. Dat herken ik. Door samen op pad te gaan vond zij stukje bij beetje weer wat zelfvertrouwen terug, waardoor ze er inmiddels zelfs weleens alleen op uit trekt. Ook ben ik soms als toehoorder bij gesprekken tussen Priscilla en instanties aanwezig, omdat ze zich daarin regelmatig overrompeld voelt door de hoeveelheid informatie. Doordat ik meeluister kan ze achteraf toetsen of ze de informatie goed begrepen heeft.

De angst kennen

Uit eigen ervaring weet ik dat er vooroordelen zijn over de ‘mensen die zich laten mishandelen’. Laat staan dat ze ook nog eens -soms meerdere keren- teruggaan naar hun ex. Terwijl er vaak sprake is van manipulatie en het slachtoffer na jaren van isolement geen andere opties lijkt te hebben. Daarom is het zo belangrijk dat er iemand is die snapt hoe die dynamiek werkt. Ik herken de ontreddering, de pijn en het gevoel van onveiligheid die ik bij Priscilla zie. Zeker rondom het moment van de begeleide omgang tussen haar ex en haar zoontje. De angst die zij voelt en de impact die dat heeft, is denk ik niet in te voelen wanneer je zelf niet zoiets meegemaakt hebt.

Waardering

Ik schreeuw mijn eigen ervaringen niet van de daken, maar kan en durf er inmiddels wel vrij over te praten. Dat helpt om het taboe en de beeldvorming rondom huiselijk geweld te doorbreken. Dat ik op deze manier zoveel voor Priscilla kan betekenen, doet me heel veel. Het raakt me om haar emotie te zien, maar ook de waardering die ze uitspreekt. Dat dit zoveel voor haar betekent. Het is fijn om de rol te kunnen vervullen die ik zelf gemist heb tijdens mijn traject. Heel waardevol.”

Zelf maatje worden? Of heb je behoefte aan een maatje? Bezoek www.maatjeachterdevoordeur.nl.

Ervaringsmaatje

Samen doorbreken we de cirkel van geweld. Hoe we dat doen? Dat lees je in deze verhalen.

Annelies
Vrijwilliger
José
Slachtoffer
Noah
Slachtoffer
Kunnen wij je helpen? Laat ons jou bellen.