Zorgcoördinator Mensenhandel Niek

“Hiervoor werkte ik met daders van strafbare feiten. Nu ondersteun ik juist slachtoffers.”

 

Niek is zorgcoördinator mensenhandel bij Moviera. Dat werk doet hij drie dagen per week. Daarnaast is hij nog werkzaam als begeleider dagbesteding, waar hij mannen met complexe problematiek ondersteunt. Hieronder lees je zijn verhaal.

Tien jaar geleden studeerde ik af als maatschappelijk werker. Daarna heb ik eigenlijk altijd in de hulpverlening met mannelijke cliënten gewerkt. Dak- en thuislozen, gedetineerden, verslaafden en ook mannen met ernstige psychiatrische aandoeningen. Mannen vanuit alle windrichtingen die in de problemen waren gekomen. Tijdens mijn werk op de dagbesteding ontmoette ik Moviera-collega Ellen. Het thema mensenhandel en de manier waarop Moviera werkt, spraken me direct aan. Zo ben ik in de functie van zorgcoördinator mensenhandel terechtgekomen.

Als man met kwetsbare vrouwen werken

Ik vond het wel spannend om te gaan werken met vrouwen in zo’n kwetsbare situatie. Seksuele uitbuiting komt bijvoorbeeld veel voor. Voelt het voor een vrouw dan wel veilig om door een mannelijke zorgcoördinator ondersteunt te worden? En is het oké om via humor de persoonlijke verbinding met deze cliënten te zoeken? In het team zorgcoördinatoren hebben we open over deze twijfels gepraat en zij namen al snel mijn twijfels weg. Zo begon nieuw, leerzaam avontuur.

Strafrecht en zorg samenbrengen

Als zorgcoördinator mensenhandel probeer ik simpel gezegd de werelden van strafrecht en van zorg zo goed mogelijk op elkaar aan te laten sluiten. Zodat dat de cliënt veilig is en blijft en zo snel mogelijk toe kan werken naar herstel. Natuurlijk vraagt dat om heel veel afstemmen, schakelen en samenwerken. Juist dat maakt het werk super afwisselend en interessant. Voor cliënten is het door het web van betrokkenen vaak niet meer te overzien. Als het mij dan lukt om ervoor te zorgen dat de cliënt krijgt wat hij of zij nodig heeft, dan geeft dat veel voldoening.

Veel casussen tegelijk

Het is voor veel mensen misschien een ver van hun bed show, maar mensenhandel is ook in onze regio’s een omvangrijk probleem. Samen met mijn collega Arezoe kreeg ik in 2024 alleen al in de regio Arnhem-Achterhoek ruim 110 slachtoffers van mensenhandel in beeld. Dat was toen de zorg coördinatie nog regio gebonden was. Inmiddels werken we in Gelderland sinds enkele maanden regio-overstijgend, met één centraal aanmeldpunt voor de hele provincie. Daarvoor was de zorgcoördinator regiogebonden. Deze nieuwe werkwijze zorgt ervoor dat we elkaar als team beter kunnen ondersteunen en de aanmeldingen gelijkmatiger kunnen verdelen. Door veel met collega’s op te trekken, leren we van elkaar en kunnen we nog meer maatwerk ondersteuning bieden aan onze cliënten.”

Knop omzetten

Het is niet continu druk. Naast periodes van hectiek zijn er zijn ook rustigere perioden waarin ik even kan opladen. Of het me weleens teveel wordt? Ik kan me om sommige casussen wel even druk maken ja. Maar ik zet ook snel weer de knop om: nu is het klaar. Een baan als zorgcoördinator mensenhandel vraagt veel. Je krijgt veel vertrouwen, maar ook veel verantwoordelijkheid. Tegelijkertijd is het ook heel mooi werk. Wanneer het je lukt om met en voor een cliënt echt iets te bereiken, dan geeft dat een kick.

Zorgcoördinator mensenhandel

Samen doorbreken we de cirkel van geweld. Hoe we dat doen? Dat lees je in deze verhalen.

Niek
Zorgcoördinator mensenhandel
José
Slachtoffer
Aldine
Ervaringsdeskundige
Kunnen wij je helpen? Laat ons jou bellen.