Wat is mensenhandel?

Bij mensenhandel worden slachtoffers gedwongen om te werken onder onmenselijke omstandigheden, om seks te hebben, te bedelen of te stelen. Arbeidsuitbuiting, seksuele uitbuiting en gedwongen criminaliteit zijn vormen van mensenhandel.

Dwang en chantage

Iemand kan u op verschillende manier dwingen om voor hem of haar te werken. Er kan geweld gebruikt worden, u kunt gechanteerd worden of uw paspoort wordt afgepakt.

Mensenhandel

Mensenhandel is een ernstige schending van de mensenrechten en de persoonlijke integriteit. Iedereen heeft recht op een veilig bestaan waarin geen plaats is voor mensenhandel en uitbuiting.

Uitbuiting

Mensenhandel is het werven, vervoeren, overbrengen, opnemen of huisvesten van een persoon, met gebruik van dwang en met het doel die persoon uit te buiten.

Voorbeelden van uitbuiting

  • Loverboys die meisjes dwingen tot bijvoorbeeld prostitutie.
  • Lovergirls die meisjes of jongens dwingen tot bijvoorbeeld prostitutie.
  • Mensenhandelaren die mensen vervoeren naar een ander land en daar organen laten verwijderen. Dit noemen we orgaanhandel.
  • Mensenhandelaren die vrouwen dwingen om draagmoeder te zijn of te werken als prostituee.

  • Mensenhandelaren die jongens dwingen tot prostitutie.
  • Mensenhandelaren die hun slachtoffers dwingen tot crimineel gedrag. Bijvoorbeeld drugshandel of het verbouwen van wiet.
  • Mensenhandelaren die slachtoffers laten werken in de landbouw en tuinbouw, het huishouden of de horeca.

Mensenhandel in Nederland

Het is niet duidelijk hoeveel slachtoffers van mensenhandel er in Nederland zijn. Mensenhandel is namelijk moeilijk te ontdekken. Mensenhandelaren doen alles om hun misdaad te verbergen. En hun slachtoffers zitten meestal vast in een web van geweld, dwang, bedreiging en chantage. Vaak hebben ze niemand om naartoe te gaan. Dat maakt het moeilijk om er met iemand over te praten.

In Nederland zijn vaak migranten het slachtoffer van mensenhandel. Ze spreken de taal niet of niet goed. Ze weten niet wat hun rechten zijn. En meestal hebben ze minder mensen om hulp aan te vragen. Ook zoeken mensenhandelaren regelmatig mensen uit met een verstandelijke beperking. Via internet is het steeds makkelijker om meisjes (en jongens) te bereiken.

Moderne slavernij in Nederland

Mensenhandel wordt ook wel moderne slavernij genoemd. Moderne slavernij komt dus ook in Nederland voor. Niet alleen in de seksindustrie en in de criminaliteit. Ook in de horeca en de landbouw. Mensen moeten lange dagen werken. De werkomstandigheden zijn slecht. En ze krijgen niet of nauwelijks betaald.

Meer weten over mensenhandel?
Hebt u vragen over mensenhandel?
Of denkt u dat iemand slachtoffer is van mensenhandel?

Neem contact op met ons team Zorgcoördinatie Mensenhandel: teamzm@moviera.nl of bel ons algemene nummer. Wij luisteren naar u en denken met u mee.

Vind u het fijn als wij contact met u opnemen?

Laat dan uw gegevens achter. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Direct hulp nodig?

Neem direct contact met ons op.

088 3 744 744

Noodgeval? Twijfel niet. Bel 112

Wilt u live chatten met een medewerker?

Maandag t/m vrijdag

16:00 – 06:00

Zaterdag, zon- en feestdagen:

20:00 – 06:00

De chat is bedoeld voor inhoudelijke vragen.


Anoniem chatten

Wilt u dat wij contact opnemen?

Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.