Grip op de eigen financiën krijgen

In het project Grip op Geld helpen we cliënten om, door middel van ondersteuning door een ervaringsdeskundige, grip te krijgen op hun eigen financiën. In dit projecten werken we samen met Hogeschool Amsterdam en de voormalig Combine-partners. De Combine was het innovatieplatform voor huiselijk geweld van Arosa, Blijf Groep, Perspektief en Moviera.

Aanleiding voor het project Grip op geld

Uit het rapport ‘Vrouwen in de knel’ van de Nationale Ombudsman (2017) bleek dat veel vrouwen de opvang verlaten met meer schulden dan zij bij binnenkomst hadden. Hun fi­nanciële problemen verergeren in de opvang door administratieve rompslomp en gebrek aan samenwerking.

Het onderzoek van de Ombudsman was voor ons (Arosa, Blijf Groep, Moviera en Perspektief) de aanleiding om de vraag te stellen: “Wat kunnen wij zelf doen om onze cliënten op fi­nancieel gebied beter te ondersteunen?” Ons antwoord was het project Grip op Geld in de Vrouwenopvang.

Inmiddels is er ook een vervolgrapport door de Ombudsman gepubliceerd:  ‘Vrouwen uit de knel? het vervolg’.

Vier vormen van ondersteuning

In dit project hebben wij vier vormen van ondersteuning ontwikkeld en uitgeprobeerd om vrouwen in de opvang te helpen (meer) ­financieel zelfredzaam te worden. Zo hebben wij gekeken wat echt werkt! Uit het project bleek dat fi­nanciële zelfredzaamheid in de vrouwenopvang erg belangrijk is. En het geven van gespecialiseerde ondersteuning daarbij ook.

Volg ons voorbeeld!

Wij roepen opvangorganisaties daarom op om ons voorbeeld te volgen en in de hulpverlening specifi­eke ondersteuning op het gebied van ­financiële zelfredzaamheid (meer) prioriteit te geven. Maak hierbij vooral gebruik van onze ervaringen. Een overzicht van de door ons ontwikkelde werkwijzen vind je in deze werkwijzer.

Animatie

Publicaties

Lees of download hier:

 

Direct hulp nodig?

Neem direct contact met ons op.

088 3 744 744

Noodgeval? Twijfel niet. Bel 112

Wilt u live chatten met een medewerker?

Maandag t/m vrijdag

16:00 – 06:00

Zaterdag, zon- en feestdagen:

20:00 – 06:00

De chat is bedoeld voor inhoudelijke vragen.


Anoniem chatten

Wilt u dat wij contact opnemen?

Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.