Ouderen mishandeling
Psychische of lichamelijke mishandeling, financieel misbruik, ontspoorde mantelzorg en verwaarlozing.
In Nederland krijgt ongeveer 1 op de 20 ouderen te maken met een vorm van ouderenmishandeling. Ouderenmishandeling is een vorm van huiselijk geweld. Het kan moeilijk zijn om hulp te zoeken. Omdat de pleger familie van jou is of omdat je bang bent dat je geen hulp mee krijgt bijvoorbeeld. Dat is begrijpelijk.
Ben jij slachtoffer van ouderenmishandeling? Of weet je het niet zeker? Deel jouw verhaal met iemand die jij vertrouwt. Je kunt samen of alleen bellen voor hulp. Dat kan vanuit heel Nederland naar Veilig Thuis via 0800 20 00.
Woon je in Gelderland of Utrecht? Je kunt voor hulp of advies ook contact opnemen met Moviera. Wij denken graag mee over hoe wij het geweld of misbruik kunnen stoppen.
Vormen van ouderen mishandeling
Misschien denk je dat je alleen slachtoffer bent wanneer iemand jou lichamelijk mishandelt. Maar elk van deze vormen valt onder ouderenmishandeling:
1. Fysieke mishandeling, zoals schoppen, slaan, vastbinden een knijpen.
2. Psychische mishandeling, zoals vernederen, jou isoleren of manipuleren.
3. Verwaarlozing: jouw niet de juiste zorg of aandacht geven.
4. Seksueel misbruik: ongewenste seksuele handelingen bij jouzelf of jou dit tegen jouw wil laten zien.
5. Financieel misbruik: het stelen van geld of spullen.
Wie is de pleger?
De kans is heel groot dat degene die misbruik van jou maakt, iemand is die jij goed kent en vertrouwt. Jouw eigen partner, familieleden, de buren of een professional van bijvoorbeeld de thuiszorg. Daardoor kan het heel moeilijk zijn om zelf het gesprek aan te gaan of hulp van buitenaf in te schakelen.
Je bent niet te de enige die dit lastig vindt. Er zijn veel ouderen die angst en schaamte ervaren. Die twijfelen of wat hun overkomt wel ernstig genoeg is. Of beginnen te twijfelen aan of zij het misschien verkeerd zien. Het is belangrijk om toch in actie te komen. Zodat het misbruik kan stoppen. Dat helpt jou én de pleger.
- Of bel 24/7, gratis en anoniem
- 088 3 744 744.
- Ben je in direct gevaar? Bel altijd
- 112