Search
Close this search box.

Gastvrouw Nicolien over een veilig huis voor vrouwen

“Ik zorg dat vrouwen en kinderen zich thuis voelen in de opvang”

 

Een veilig huis voor vrouwen die te maken hebben met huiselijk geweld is van levensbelang. Nicolien is gastvrouw bij het Moviera opvangcentrum huiselijk geweld in Nijmegen. 

“Hier in Nijmegen vangen we vrouwen en kinderen op die uit een situatie van huiselijk geweld komen. Op deze plek wonen ze tot ze ergens een eigen huisje krijgen. Vooral in de eerste weken is dat heel spannend voor gezinnen. Ze hebben nieuwe spullen nodig en kennen de andere bewoners en de buurt nog niet. En soms spreken ze een andere taal.

Veilig én thuis voelen

Als gastvrouw zorg ik dat alles op rolletjes loopt en dat we vrouwen een veilig huis bieden. Ik ben geen hulpverlener, maar zorg dat de vrouwen en kinderen zich thuis voelen. Daar horen een paar vaste taken bij, zoals het organiseren van de koffieochtenden. Verder ben ik vrij om de vrouwen en kinderen te ondersteunen bij wat ze nodig hebben. Dat kunnen gezellige activiteiten in de opvang en in de buurt zijn, maar ook ondersteuning bij huishoudelijke taken en geldzaken.

“Ik vind het prachtig om de vrouwen en kinderen zo te zien groeien”

Helpen bij aanschaf van nieuwe spullen

Wanneer de vrouwen uitstromen naar een eigen woning, vind ik het leuk ze daarbij te helpen. Veel vrouwen hier vinden geldzaken lastig, omdat hun (ex)man dat altijd regelde. De materieel dienstverlener, die de geldzaken regelt, geeft aan wat het budget voor de uitzet is. Samen met mijn collega en de vrouw die verhuist maak ik dan een overzicht. Welke spullen heb je nodig? En hoeveel kost dat ongeveer? Vervolgens rijden we naar de kringloopwinkel in de buurt om te kijken wat ze daar voor ons hebben. Dat is hartstikke gezellig. Ik vind het leuk om te zien dat vrouwen in de tijd dat zij hier verblijven de waarde van geld leren. Zo worden ze weer zelfstandig. Het geeft een kick om ook daar met collega’s een bijdrage in te leveren. We zijn daarin een goed team.”

Veilig huis voor vrouwen geeft zelfvertrouwen

De vrouwen in de opvang helpen elkaar. Ze hebben veel meegemaakt en toch hebben ze nog veel te geven en te delen. Door elkaar te steunen krijgen ze weer vertrouwen en durven ze nieuwe dingen te proberen. Ik vind het prachtig om de vrouwen en kinderen zo te zien groeien. Om te zien hoe vrij en zelfstandig zij worden in de tijd dat ze hier wonen. Vanmorgen zei een vrouw nog tegen mij: ‘Jij werkt hier als gastvrouw, maar we voelen dat dit echt uit jouw hart komt’. Dat vond ik zo’n mooi compliment.”

 

Heb je veilig onderdak nodig? Neem contact met ons op.

 

Gastvrouw

Samen doorbreken we de cirkel van geweld. Hoe we dat doen? Dat lees je in deze verhalen.

José
Slachtoffer
Johanna
Slachtoffer
Aldine
Ervaringsdeskundige
Kunnen wij je helpen? Laat ons jou bellen.