Search
Close this search box.

Veronique vertelt over haar ervaringen als deelnemer aan Maatje achter de Voordeur

“Waarom ga je niet bij papa weg? Hij doet zo lelijk tegen jou”. Het is de eerste keer dat Veronique* haar jongste dochter zoiets zegt. Haar oudste dochter had al vaker gevraagd of het niet beter was om uit elkaar te gaan, maar Veronique bleef, jaar na jaar. Dit keer is het anders: de vraag raakt haar zó, dat ze ter plekke de knoop doorhakt. Een dag later vertelt ze haar man Richard* dat ze na 34 jaar samenzijn wil scheiden. Na jaren van psychisch en lichamelijk geweld is de maat vol: Veronique kiest eindelijk voor zichzelf.

Dat was begin 2020. Veronique: “Ik was op het moment dat ik het hem vertelde niet bang. Sterker nog: ik was opeens heel zeker van mezelf. Helaas zat er tussen die mededeling en het moment dat ik een eigen woning gevonden had, ruim 8 maanden. Om de situatie in de tussentijd niet te laten escaleren, hadden Richard en ik minimaal contact. We beperkten onze gesprekken tot praktische zaken rondom de zorg voor onze dochters.”

Verbaasde omgeving

“Mijn omgeving reageerde verbaasd op het nieuws. Naar de buitenwereld toe gedroeg Richard zich tenslotte als de perfecte partner. Wanneer er visite was, vroeg hij bijvoorbeeld of hij iets te drinken voor me in kon schenken en noemde mij ‘lieffie’. Zodra de visite weg was, verdwenen ook de liefde, zorgzaamheid en zijn gevoel voor humor als sneeuw voor de zon. Maar dat hield ik al die jaren voor mijzelf. Zelfs mijn ouders, broer, zus en vriendinnen wisten niet hoe ons huwelijk echt was. Zo zie je maar dat niemand echt weet wat er bij de ander achter de voordeur afspeelt.”

Maatje Achter de Voordeur

“Al die jaren heb ik voor mijn man geleefd en gedaan wat hij wilde. Door jaren op mijn tenen te lopen, ben ik mezelf stukje bij beetje volledig kwijtgeraakt. Wat ik nu nodig heb is iemand die naar mij luistert zonder te oordelen. Iemand die weet hoe het is om jarenlang gebukt te gaan onder huiselijk geweld en vanuit die ervaring tips kan geven.

Dat heb ik gevonden in mijn maatje Petra*, die aan mij gekoppeld werd door Maatje Achter De Voordeur. Ik vind het heel fijn dat dit naast de reguliere hulpverlening bestaan. Petra heeft iets soortgelijks meegemaakt en weet mij vanuit haar eigen ervaringen handvatten te geven. Ik vertrouw haar: ze is een heel puur persoon die altijd zonder oordeel naar mij luistert. Zij helpt mij om weer de persoon te worden die ik voor de relatie was. Om tijd voor mijzelf te nemen en te ontdekken wat ík wil in het leven. Dat is best een zoektocht, maar ik heb er alle vertrouwen in.”

*Dit zijn niet de echte namen van de betrokkenen

Nieuws van Moviera

In 2022 zetten 209 medewerkers en 80 vrijwilligers zich in voor de aanpak van huiselijk geweld.

Hoe ga je als hulpverlener om met de achterblijvende vader...
Een moeder en kind komen niet zomaar in de opvang....
Hoe begin je met het (her)opbouwen van een sociaal netwerk,...
Recentelijk mocht onze collega Frank Hoekx namens Moviera een donatie...
Kunnen wij je helpen? Laat ons jou bellen.