De Nieuwe Toekomst is een interventie voor deelnemers die te maken hebben gehad met (ernstig) huiselijk geweld. Aan de hand van trainingen en begeleiding door een vrijwillig coach worden zij geholpen met het vinden van een passende opleiding en/of (vrijwilligers)werk.
In januari 2024 startte de eerste groep in Utrecht, bij het Oranje Huis van Moviera. In dit interview vertellen trainer Annemarie van Ooijen, deelnemer Diana en coach Natalie over hun ervaringen tot dusverre.
“Ik ben ontzettend trots op hoe we De Nieuwe Toekomst hier neergezet hebben,” trapt Annemarie het gesprek af. “Nadat de veiligheid hersteld is, helpt dit project deelnemers weer onderdeel te worden van de maatschappij en (financieel) zelfstandig te worden. Een belangrijke vervolgstap in het herstelproces dat wij eerder nog niet op deze manier aanboden.”
Kennis opdoen en doelen formuleren
Annemarie legt uit hoe het in z’n werk gaat. Tijdens de eerste vijf bijeenkomsten gaan deelnemers aan De Nieuwe Toekomst samen met de trainer aan de slag om talenten, ervaringen, dromen en wensen in kaart te brengen. Die dromen en wensen worden vertaald naar concrete doelen. Vervolgens denken de deelnemers na over de mogelijke hobbels die ze tegen zullen komen bij het bereiken van die doelen en hoe ze die aan kunnen pakken. “Dat maakt het start- en gewenste eindpunt van het traject voor elke deelnemer heel duidelijk en meetbaar”, zegt Annemarie daarover.
Ook de coaches nemen eerst deel aan een aantal bijeenkomsten waarin ze voorbereid worden op hun taken als coach. “De training gaf mij belangrijke inzichten”, blikt coach Natalie op die sessies terug. “Wat is huiselijk geweld? Wat voor soorten zijn er? En wat speelt er zoal bij deelnemers? De informatie en uitwisseling met andere coaches waren erg helpend.”
Op speeddate
“Daarna gaan we aan de slag met het matchen van deelnemers en coaches”, gaat Annemarie verder. “Onze eerste groep deelnemers was heel energiek en dynamisch, dus heb ik ervoor gekozen om een soort speeddate te organiseren waarbij deelnemers en coaches zich aan elkaar presenteerden. Bij het koppelen van deelnemers en coaches kijk ik naar de mate waarop zij op elkaar aansluiten. Een extraverte deelnemer kan baat hebben bij iemand die soms even afremt, terwijl een ingetogen deelnemer juist een coach kan gebruiken die af en toe een zetje in de goede richting geeft.”
Deelnemer Diana kijkt met een grote glimlach terug op de ‘speeddate’. “Het was een beetje chaotisch, maar wel heel leuk. Ik vertelde iets over mijzelf, over wat ik wil bereiken en wat ik in mijn toekomstige coach zocht. De coaches stelden vertelden vervolgens iets over zichzelf en over wat zij de deelnemer dachten te kunnen bieden. Dat alles steeds in een paar minuten tijd. Nadat iedereen kennisgemaakt had, mochten wij als deelnemer vervolgens een top 3 coaches aanleveren. Annemarie heeft van daaruit de matches gemaakt. Mijn voorkeur ging uit naar begeleiding door Natalie. Met haar voelde ik direct een klik. Dat was gelukkig wederzijds en nu zijn wij aan elkaar gekoppeld.”
Samen aan doelen werken
Elke coach en deelnemer komen tenminste één keer per twee weken samen. Ze bespreken de voortgang en de coach ondersteunt de deelnemer bij het toewerken naar de gestelde doelen. “Ieders startpunt is anders”, vertelt Annemarie. “Dus de activiteiten verschillen ook heel erg van elkaar. De één wil de eerste stappen zetten in het weer opbouwen van een netwerk, de ander zoekt een passende opleiding en weer een ander gaat vrijwilligerswerk doen. Maar er zijn ook deelnemers die al actief op zoek zijn naar betaald werk. De coach kan de deelnemer dan ondersteunen bij bijvoorbeeld het zoeken naar passende vacatures, controleren van het cv, het bezoeken van banenmarkten, solliciteren en het oefenen van netwerk- en sollicitatiegesprekken.” Behalve van hun coach krijgen deelnemers ook hulp van een buddy: een andere deelnemer aan De Nieuwe Toekomst bij wie ze terecht kunnen met vragen.
Interessante inzichten
Diana zit nog in de oriënterende fase. “Het lijkt logisch om zodra je weer in een veilige situatie verkeerd, terug te grijpen op het werk en de dingen die je deed voordat je in de opvang terechtkwam”, vertelt ze. “Een beroepskeuzetest kan je inzicht geven in wat nou écht bij je past. Uit die van mij kwam naar voren dat de zorg mij goed past, maar dat ik ook een creatieve uitlaatklep nodig heb. Een combinatie van loondienst en ondernemerschap lijkt daar goed op aan te sluiten. Of een baan waarin ik beiden al kan combineren, zoals bijvoorbeeld activiteitenbegeleider in de zorg. Ik bekijk stap voor stap wat mogelijk is.”
Realistisch zijn
“Diana zit natuurlijk ook nog in haar verwerkingsproces, wat tijd en aandacht vraagt”, vult coach Natalie aan. “We zijn pas een paar maanden onderweg en moeten wel realistisch zijn in wat haalbaar is. Als coach zijn we ons ervan bewust dat de deelnemers vaak jarenlang in overlevingsstand gestaan hebben. Pas nu is er weer ruimte om te werken aan persoonlijke groei en ontwikkeling: om na te denken over wie zij zijn, wat ze leuk vinden en waar ze goed in zijn.”
Of als coach het lastig is om niet direct ‘resultaat’ van de inspanningen te zien, in de vorm van bijvoorbeeld een baan? Natalie vindt van niet. “Wat mij helpt, is dat ik vooraf geen verwachtingen had. Ik speel echt in op de behoeften van Diana. Het is heel mooi om iemand die zo’n geschiedenis met zich meedraagt op haar eigen tempo te faciliteren op weg naar een mooie toekomst. Als je er middenin zit zie je het misschien niet, maar terugkijkend is er in een paar maanden tijd al ontzettend veel vooruitgang geboekt.”
Afronding
In oktober 2024 eindigt het traject van de eerste groep deelnemers aan De Nieuwe Toekomst in Utrecht. De tweede groep, die in juni startte, heeft in december de laatste gezamenlijke bijeenkomst. Na afronding van het traject, dat standaard 9 maanden duurt, kunnen de deelnemers en coaches ervoor kiezen om het traject samen voort te zetten om (dichter naar) de gestelde doelen toe te werken.
In januari 2025 en september 2025 tarten nieuwe trainingen voor nieuwe deelnemers en coaches. Kijk voor meer informatie en aanmelden op