Search
Close this search box.

Grip op geld

Grip op de financiën voor vrouwen in de opvang

In het project Grip op Geld helpen we cliënten om, door middel van ondersteuning door een ervaringsdeskundige, grip te krijgen op hun eigen financiën. In dit projecten werken we samen met Hogeschool Amsterdam en de voormalig Combine-partners. De Combine was het innovatieplatform voor huiselijk geweld van Arosa, Blijf Groep, Perspektief en Moviera.

Aanleiding voor het project

Uit het rapport ‘Vrouwen in de knel’ van de Nationale Ombudsman (2017) bleek dat veel vrouwen de opvang verlaten met meer schulden dan zij bij binnenkomst hadden. Hun fi­nanciële problemen verergeren in de opvang door administratieve rompslomp en gebrek aan samenwerking.

Het onderzoek van de Ombudsman was voor ons (Arosa, Blijf Groep, Moviera en Perspektief) de aanleiding om de vraag te stellen: “Wat kunnen wij zelf doen om onze cliënten op fi­nancieel gebied beter te ondersteunen?” Ons antwoord was het project Grip op Geld in de Vrouwenopvang.

In 2019 werd een vervolgrapport door de Ombudsman gepubliceerd: ‘Vrouwen uit de knel? het vervolg’.

gripopgeld

Video over Grip op geld in de vrouwenopvang

Vier vormen van ondersteuning

In dit project hebben wij vier vormen van ondersteuning ontwikkeld en uitgeprobeerd om vrouwen in de opvang te helpen (meer) ­financieel zelfredzaam te worden. Zo hebben wij gekeken wat echt werkt.

Uit het project bleek dat fi­nanciële zelfredzaamheid in de vrouwenopvang erg belangrijk is, net als het geven van gespecialiseerde ondersteuning. Meer daarover lees je in het eindrapport. 

Samen doorbreken we de cirkel van geweld. Hoe we dat doen? Dat lees je in deze verhalen.

José
Slachtoffer
Johanna
Slachtoffer
Aldine
Ervaringsdeskundige
José
Slachtoffer

Nieuws van Moviera

Hoe ga je als hulpverlener om met de achterblijvende vader...
Een moeder en kind komen niet zomaar in de opvang....
Hoe begin je met het (her)opbouwen van een sociaal netwerk,...
Recentelijk mocht onze collega Frank Hoekx namens Moviera een donatie...
Kunnen wij je helpen? Laat ons jou bellen.