Toekomst Zonder Geweld is een cursus voor vrouwen in de regio Arnhem die te maken hebben (gehad) met huiselijk geweld. Trainers Joke (Moviera) en Inge (Rijnstad) vertellen over de inhoud, de deelnemers en de resultaten.
Toekomst zonder Geweld bestaat al meer dan 20 jaar. Door de jaren heen is de inhoud en het doel van de cursus verscherpt, zo legt Joke uit. “Waar het eerst vooral bedoelt was als een soort verwerkingsproces, is het nu praktischer ingestoken en meer gericht op de toekomst. In 8 bijeenkomsten waarin steeds 1 thema centraal staat, krijgen de deelnemers informatie over trauma, de dynamieken die binnen een relatie tot huiselijk geweld kunnen leiden en de gevolgen ervan. De afgelopen jaren is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan. Die kennis gebruiken we samen met de opgedane ervaring om de cursus nog beter op de deelnemers te laten aansluiten.”
Verschillende geweldservaringen
Per cursus doen tussen de 7 en 14 vrouwen mee. Vrouwen die te maken hebben (gehad) met (ex)partnergeweld. Soms sluit er ook iemand aan die te maken hebben (gehad) met ouder-kindgeweld. Tijdens een intakegesprek schatten we in of de cursus inderdaad passend is voor iemand. Voor wie zich in een acuut onveilige situatie bevindt, zijn andere maatregelen zoals opvang nodig. Daarnaast moeten de deelnemers voldoende ruimte hebben om de informatie tot zich te nemen en ook om naar elkaars verhaal te luisteren. Het is een groepscursus, geen één-op-één begeleiding.”
Voor iedereen
Aan de cursus nemen deelnemers van alle leeftijden, opleidingsniveaus en (culturele) achtergronden mee. Inge: “Wat mij opvalt, is dat al na één bijeenkomst een klik ontstaat. De vrouwen herkennen zich in elkaars verhaal en halen daar kracht uit. Hier wordt zonder oordeel geluisterd. Je bepaalt zelf wat je wel en niet deelt. Voor deelnemers is het fijn dat ze de bevestiging krijgen dat ze niet de enige zijn die gevangen is geraakt in een patroon van geweld. Of je nou hoogleraar of huismoeder bent: dit kan iedereen overkomen.”
Leren, praten, oefenen
“Het is belangrijk om informatie te krijgen over het geweldspatroon en de gevolgen hiervan”, legt Joke uit. “Door informatie te geven is het vaak mogelijk op een andere manier te kijken naar eigen situatie en door anders te kijken komt er ruimte om andere keuzes te maken. Zo worden er verschillende onderwerpen behandeld zoals, spanningsopbouw, psychische gevolgen van geweld en zelfbeeld. Ook over de impact op de kinderen is een aparte bijeenkomst gereserveerd. En er komt tijdens elke cursus ook een keer een gastspreker van de politie langs om uit te leggen hoe procedures werken en waarom dingen soms anders lopen dan verwacht. De cursus behandelt huiselijk geweld dus breed. Iedere bijeenkomst bestaat uit een deel informatie hierna is er ruimte voor vragen en om hier samen over in gesprek gaan. Maar we gaan ook oefenen: bijvoorbeeld in ervaren waar je grenzen liggen en dit aangeven.”
“Veel vrouwen vinden het moeilijk om écht afscheid van hun partner te nemen”, vult Inge aan. “Als ervaringsdeskundige herken ik dat. Je blijft de hoop en het geloof houden dat dingen nu écht veranderen. Maar dat gebeurt niet. Zeker wanneer er kinderen in het spel zijn en je het contact dus niet volledig kunt verbreken, is het een hele uitdaging om een gezonde omgang met elkaar te vinden. Uit de evaluaties weten we dat de cursus Toekomst zonder Geweld daarin echt bijdraagt.”
Een toekomst zonder geweld
Na de cursus hebben deelnemers handvatten gekregen om zelf invloed te hebben op hun eigen (geweldloze) toekomst. “Maar van belang is ook een steunende omgeving en het gevoel om er niet alleen voor staan”, zegt Joke. “Voor de deelnemers die daar behoefte aan hebben wordt er een gezamenlijke appgroep aangemaakt, waarin ze elkaar kunnen ondersteunen. En twee maanden na de laatste bijeenkomst is er nog een terugkomdag. Zo nodig verwijzen we deelnemers door naar aanvullende hulp.”
Dat de cursus een succes is, blijkt wel uit de reacties van de deelnemers, zoals:
- “Van te voren had ik niet zo’n behoefte aan al die verdiepende kennis, maar het heeft mij zoveel gebracht”
- “Het heeft mij nieuwe inzichten gegeven”
- “Ik voelde eindelijk erkenning en herkenning”
Meer weten?
Na de herfstvakantie start een nieuwe cursus voor vrouwen in Arnhem en omgeving. Bekijk hier de flyer. Neem voor meer informatie en doorverwijzingen gerust contact op met:
- Inge Oomkes via [email protected] of via 026 3 127 777
- Joke Oonk via [email protected] of via 088 3 744 716