Search
Close this search box.

Geschiedenis opvang Oosterbeek in boek en film

Boek ‘Zij kwamen nooit voor niets’

Vrijdag 1 april vond in Filmhuis De Kultuurwerkplaats in Oosterbeek de presentatie van het boek ‘Zij kwamen nooit voor niets’ door Anton van Renssen van Historytelling plaats.

Het boek beschrijft de geschiedenis van het pand aan de Nico Bovenweg 44 in Oosterbeek. Wat begon als een opvang voor ongehuwde zwangere vrouwen en hun baby’s, groeide uit tot een toevluchtsoord voor vrouwen en kinderen die slachtoffer waren van huiselijk geweld. Vanaf de jaren ’60 werden in het pand vrouwen en kinderen opgevangen door nonnen en vervolgens door rechtsvoorgangers van Moviera, zoals Ons Tehuis, de Paula Stichting en Hera. In totaal vonden door de jaren heen ruim 10.000 vrouwen en 13.000 kinderen hier hun tijdelijke thuis. Op 25 januari 2022 sloot het pand haar deuren.

Exemplaar opvragen

Heeft u een eigen geschiedenis met het pand? Als bijvoorbeeld als (oud) medewerker, (oud)cliënt of afstandsmoeder/kind? Het boek is door geïnteresseerden op te vragen via [email protected] onder vermelding van ‘aanvraag boek Oosterbeek’ en het adres waar deze naartoe gestuurd kan worden. Er geldt een maximum van 1 boek per thuisadres en zo lang de voorraad strekt.

Het boek wordt kosteloos beschikbaar gesteld. Een donatie aan stichting steunfonds Moviera is echter wel van harte welkom. Een instructie hiervoor wordt met het boek meegestuurd. Het boek is ook te bestellen via de meeste boekhandels.

Film over Oosterbeek

Door Gilles Frenken is op verzoek van Moviera een korte film gemaakt. Hierin neemt Gilles een kijkje in de voormalige opvang in Oosterbeek en vertellen verschillende hulpverleners en cliënten over (hun tijd in) het historische pand. Bekijk de film hier.

Nieuws van Moviera

In 2022 zetten 209 medewerkers en 80 vrijwilligers zich in voor de aanpak van huiselijk geweld.

Hoe ga je als hulpverlener om met de achterblijvende vader...
Een moeder en kind komen niet zomaar in de opvang....
Hoe begin je met het (her)opbouwen van een sociaal netwerk,...
Recentelijk mocht onze collega Frank Hoekx namens Moviera een donatie...
Kunnen wij je helpen? Laat ons jou bellen.