Uitstroom naar zelfstandig wonen

In de Huisvestingswet is vastgelegd dat slachtoffers van huiselijk geweld een beroep kunnen doen op herhuisvesting nadat zij uitstromen uit de opvang.

Wat is de urgentieregeling?

De uitstroom naar zelfstandig wonen wordt ook wel urgentieregeling genoemd. In iedere gemeente kan een urgentieregeling worden aangevraagd.

Zelf kiezen waar ik woon

Dit betekent dat zodra iemand de opvang verlaat, zij zelf kunnen kiezen in welke gemeente ze gaan wonen. Het is fijn om in de buurt van familie of vrienden te wonen. Dit sociale netwerk biedt bescherming tegen herhaling van geweld.

Wat betekent de regeling voor mij?

Naast het kiezen van een gemeente waarin u wilt wonen, krijgt u de mogelijkheid om zich in te schrijven voor een woning. Gemeenten zijn verplicht u deze mogelijkheid te geven en mogen hier niet van afwijken of bindingseisen stellen.

Kom ik in aanmerking voor de regeling?

Als Moviera u veilig onderdak biedt, dan kijkt u samen met de hulpverlener wat u allemaal moet regelen zodat u zich kunt aanmelden voor een woning. Geeft Moviera u begeleiding en woont u thuis of in een andere veilige omgeving die niet door Moviera wordt gefaciliteerd, dan komt u niet in aanmerking voor de urgentieregeling.

Hoe vraag ik urgentie aan?

Uw hulpverlener helpt u bij het aanvragen van een urgentieregeling. De hulpverlener begeleidt u volledig in dit proces. Dit gebeurt tijdens begeleiding in de vervolgopvang.

Vind u het fijn als wij contact met u opnemen?

Laat dan uw gegevens achter. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Direct hulp nodig?

Neem direct contact met ons op.

088 3 744 744

Noodgeval? Twijfel niet. Bel 112

Wilt u live chatten met een medewerker?

Maandag t/m vrijdag

16:00 – 06:00

Zaterdag, zon- en feestdagen:

20:00 – 06:00

De chat is bedoeld voor inhoudelijke vragen.


Anoniem chatten

Wilt u dat wij contact opnemen?

Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.