Wat is mannenmishandeling?

Niet alleen vrouwen kunnen het slachtoffer zijn van mishandeling. Ook bij mannen komt het voor. Het is alleen minder bekend. Dit komt omdat de schaamte bij mannen groot kan zijn. Daardoor durven ze geen hulp te zoeken. En als ze hulp zoeken, worden ze vaak niet geloofd. Vooral als het mannenmishandeling door een vrouw is. De meeste mannen worden mishandeld door mannen. Maar er zijn ook vrouwen die mannen mishandelen. Vaak is dat de (ex-)partner van een man.

Vormen van mannenmishandeling

Mannenmishandeling komt overal voor. In alle lagen van de bevolking. Bij arme en rijke mensen. In heteroseksuele en homoseksuele relaties.

Er zijn verschillende vormen van mannenmishandeling. We noemen er drie:

1. Huiselijk geweld
Er zijn drie vormen van huiselijk geweld: lichamelijk, psychisch (emotioneel) en seksueel geweld. Lichamelijk geweld is bijvoorbeeld slaan, schoppen, duwen en aan haren trekken. Bij seksueel geweld moet de man seksuele activiteiten doen die hij niet wil. Wordt een man uitgescholden en vernederd? Dreigt iemand hem te slaan of schoppen? Worden zijn spullen steeds vernield? Dan is een man slachtoffer van psychisch geweld. Bij huiselijk geweld is de dader vaak een bekende. Bijvoorbeeld een (ex-) partner, vader, moeder, zoon of dochter. Maar het kan ook een ander familielid zijn of een vriend of kennis.

2. Eergerelateerd geweld
Dit is geweld tegen een man om de eer van de familie te redden. Bijvoorbeeld als een man homoseksueel is. Of als een man een gedwongen huwelijk weigert. De familie is bang dat andere mensen hierachter komen. En dat erover geroddeld gaat worden. Ze doen er alles aan om dit te voorkomen. Eergerelateerd geweld is een vorm van huiselijk geweld.

3. Mensenhandel
Mannen kunnen ook slachtoffer zijn van mensenhandel. Een mensenhandelaar dwingt een man voor zich te werken. De man werkt lange dagen en krijgt te weinig betaald. Gedwongen prostitutie is ook een vorm van mensenhandel. Dit komt ook bij mannen voor.

Hoe vaak komt mannenmishandeling voor?

Mishandeling van mannen komt meer voor dan we denken. Naar schatting zijn ieder jaar 80 duizend mannen slachtoffer van mishandeling. Maar mannen melden mishandeling veel minder vaak dan vrouwen. Men denkt dat 12% van de vrouwen mishandeling meldt en maar 3% van de mannen. Mannen praten er niet makkelijk over en ze vragen niet snel om hulp. Ze zijn bang dat ze niet serieus worden genomen. Daardoor blijft mannenmishandeling vaak verborgen.

De meeste mannen zijn het slachtoffer van huiselijk geweld. Eergerelateerd geweld komt minder vaak voor bij mannen. Men denkt dat in Nederland ieder jaar zo’n 200 mannen slachtoffer zijn van mensenhandel. Ongeveer 30% van deze mannen werkt in de prostitutie. De rest werkt in bijvoorbeeld de landbouw, tuinbouw en horeca.

Handige downloads

Hulp nodig?

Bekijk ons hulpaanbod

Vind u het fijn als wij contact met u opnemen?

Laat dan uw gegevens achter. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Direct hulp nodig?

Neem direct contact met ons op.

088 3 744 744

Noodgeval? Twijfel niet. Bel 112

Wilt u live chatten met een medewerker?

Maandag t/m vrijdag

16:00 – 06:00

Zaterdag, zon- en feestdagen:

20:00 – 06:00

De chat is bedoeld voor inhoudelijke vragen.


Anoniem chatten

Wilt u dat wij contact opnemen?

Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.