Ervaringsdeskundigheid
Het Platform Ervaringsdeskundigheid Zorg & Welzijn
Het Platform Ervaringsdeskundigheid Zorg & Welzijn is een krachtig netwerkverband, waar elf zorg- en welzijnsorganisaties aan deelnemen. Deze organisaties zijn werkzaam in de geestelijke gezondheidszorg, maatschappelijke opvang of beschermd wonen.
Het Platform is een kennisbron en functioneert als kwartiermaker voor ervaringsdeskundigheid in de regio Utrecht en als aanspreekpunt voor de aangesloten organisaties.
De aangesloten organisaties zijn: Altrecht, Lister, Kwintes, Leger des Heils, Moviera, Steunpunt GGZ, de Tussenvoorziening, Umah-hai, WIJ3.0 en GGZ centraal.
Ontwikkelen en onderzoeken
Specifieke doelgroepen
AVANS
Avans Hogeschool is een opleidingsorganisatie voor hoger onderwijs in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Er zijn vestigingen in Breda, Roosendaal, ‘s-Hertogenbosch en Tilburg. Onderdeel van Avans is het Expertisecentrum Veiligheid. Daaronder valt onder andere het lectoraat Veiligheid in afhankelijkheidsrelaties. Onder leiding van lector Janine Jansen hebben alle mannenopvangorganisaties samengewerkt aan een onderzoek. De onderzoeksvraag is gericht op het hulpverleningsaanbod voor mannen en tot op welke hoogte dat aanbod inspeelt op de multiculturele samenleving. Avans maakt een inventarisatie van het bestaande hulpaanbod voor mannen en de problematiek waarop dat aanbod is gericht. Denk bijvoorbeeld aan huiselijk geweld, vaderschap of seksualiteit. Op basis van deze inventarisatie worden verschillen en overeenkomsten in de diverse vormen van hulpaanbod bestudeerd . Ook gaan we in op de vraag of het huidige aanbod voor mannen volstaat.
Expertise en innovatie
Ontwikkelen en onderzoeken
HAN
De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) is een hogeschool met locaties in Arnhem en Nijmegen. Moviera geeft gastcollega’s aan de opleiding Social Work en dan specifiek binnen de minor Huiselijk Geweld. Studenten van de HAN lopen regelmatig stage bij ons.
Specifieke doelgroepen
Mensenhandel
Naast slachtoffers van huiselijk geweld en eergerelateerd geweld, zorgt Moviera ook voor slachtoffers van mensenhandel. Ons team van Zorgcoördinatoren regelen de coördinatie en monitoren trajecten van individuele slachtoffers. Denk hierbij aan hulpverlening, strafrecht en verblijfsrecht.
Specifieke doelgroepen
Ouderen
Moviera heeft veel kennis in huis over ouderenmishandeling. Ouderenmishandeling komt vaker voor dan gedacht. Jaarlijks wordt geweld gebruikt tegen ongeveer 200.000 ouderen boven de 65 jaar. Ouderen zijn daarmee een specifieke doelgroep die specifieke aandacht vraagt.
Specifieke doelgroepen
Veilig onderdak
Eergerelateerd geweld
Moviera biedt begeleiding en veilig onderdak aan slachtoffers van eergerelateerd geweld. Huiselijkgeweld.nl geeft de volgende definitie: Eergerelateerd geweld is de overkoepelende term voor vormen van dwang, psychisch en fysiek geweld gepleegd vanuit een eermotief. Het gaat daarbij om geweld dat wordt toegepast om te voorkomen dat een lid van de familie gedrag vertoont dat de familie-eer in de gemeenschap kan schaden.
Specifieke doelgroepen
Mannenopvang
Zes organisaties verdeeld over Nederland bieden hulp en opvang aan mannen die het slachtoffer zijn van huiselijk geweld en mishandeling. Moviera is er hier een van. Ruim 900 mannen klopten de afgelopen jaren aan voor hulp bij de aangesloten instellingen: Stichting Perspektief, Stichting Arosa, Blijf Groep, Moviera, Sterk Huis en Kadera. Hulp nodig? Bel 0800-3100031.
Expertise en innovatie
safetyNed/NNEDV
NNEDV staat voor National Network to End Domestic Violence. Dit Amerikaanse netwerk lanceerde in 2017 The Safety Net Project. SafetyNed is de Nederlandse versie van het succesvolle Amerikaanse Safety Net. Een speciaal Tech team van safetyNed traint en ondersteunt slachtoffers, hulpverleners, politie en justitie in het kader van digitale veiligheid bij huiselijk geweld.
Expertise en innovatie
AWARE
Aware is een persoonlijk alarmsysteem voor mensen die te maken hebben met ernstige belaging (stalking) of bedreiging in hun relatie of thuis. Het betekent Abused Women Active Response Emergency. Het systeem bestaat uit een GPS, is 24 uur per dag actief en staat rechtstreeks in verbinding met de politie. Moviera biedt u begeleiding bij Aware. We werken hiervoor nauw samen met Veilig Thuis en politie.
Ervaringsdeskundigheid
Grip op Geld
In het project Grip op Geld helpen we cliënten om, door middel van ondersteuning door een ervaringsdeskundige, grip te krijgen op hun eigen financiën. In dit projecten werken we samen met Hogeschool Windesheid, Hogeschool Amsterdam en de Combine-partners. De Combine is het innovatieplatform voor huiselijk geweld van Arosa, Blijfgroep, Perspektief en Moviera.
Ervaringsdeskundigheid
ErvaringsWIJs
Project ErvaringsWIJs is er op gericht om de verborgen ervaringskennis van medewerkers met huiselijk geweld in kaart te brengen. Het project is een initiatief van de Combine, het innovatieplatform voor huiselijk geweld van Arosa, Blijfgroep, Perspectief en Moviera.
Specifieke doelgroepen
Veilig onderdak
Huisje Boompje Beestje
Om kinderen in de opvang de aandacht te geven die zij verdienen, nam Kinderpostzegels het initiatief om samen met de Federatie Opvang en IVN Natuureducatie het project ‘Huisje Boompje Beestje’ te ontwikkelen. Met dit project wordt een groot aantal instellingen voor daklozen- en vrouwenopvang kindvriendelijker gemaakt door natuur in het leven van de kinderen te brengen. Ook Moviera wordt groener dankzij Huisje Boompje Beestje.
Specifieke doelgroepen
Veilig onderdak
Stichting Kinderpostzegels
Stichting Kinderpostzegels geven kinderen kansen op een betere toekomst. Dit doen zij met projecten en subsidies. Onder andere dankzij de hulp van Stichting Kinderpostzegels krijgen de kinderen in de opvang bij Moviera de aandacht die zij verdienen.
Ontwikkelen en onderzoeken
Humanitas
Vereniging Humanitas is een landelijke vrijwilligersorganisatie. Bij Moviera werken veel Humanitas-vrijwilligers. Onder andere in Utrecht en Apeldoorn. Moviera hecht veel waarde aan de samenwerking met Humanitas. Met als uitgangspunt dat een goed georganiseerde inzet van vrijwilligers, de cliënten van Moviera ten goede komt.
Ontwikkelen en onderzoeken
Hogeschool Amsterdam
Met Hogeschool Amsterdam werkt Moviera samen in het kader van project Grip op Geld. In het project Grip op Geld helpen we cliënten om, door middel van ondersteuning door een ervaringsdeskundige, grip te krijgen op hun eigen financiën. In deze pilot willen we – door de impact-meting van het lectoraat van de Hogeschool van Amsterdam – de succesfactoren van de inzet van ervaringsdeskundigen meten en landelijk uitdragen. Het project is een initiatief van de Combine, het innovatieplatform voor huiselijk geweld van Arosa, Blijfgroep, Perspectief en Moviera.
Ontwikkelen en onderzoeken
Hogeschool Windesheim
Met Hogeschool Windesheim werkt Moviera samen in het kader van project ErvaringsWIJs. Om de verborgen ervaringskennis van medewerkers met huiselijk geweld in kaart te brengen, is het project ErvaringsWIJs gestart. Het project is een initiatief van de Combine, het innovatieplatform voor huiselijk geweld van Arosa, Blijfgroep, Perspectief en Moviera.
Expertise en innovatie
Veilig onderdak
Federatie Opvang
Moviera is lid van de Federatie Opvang. We doen mee aan het Verbeterplan Vrouwenopvang, zodat slachtoffers zo snel mogelijk, zo passend mogelijk en zo goed mogelijk hulp krijgen. Verbetering van de kwaliteit van de hulp en verdere professionalisering van de vrouwenopvang zijn belangrijke landelijke doelen die Moviera ondersteunt en waar we een actieve bijdrage aan leveren.
Ontwikkelen en onderzoeken
Sociaal Werk Nederland
Sociaal Werk Nederland is de brancheorganisatie voor het sociaal domein in Nederland. Sociaal Werk Nederland is verantwoordelijk voor het afsluiten van onze cao en behartigt onze belangen. Als lid doet Moviera mee in ontwikkelingstrajecten, pilots en denktanks. Zo leveren wij een bijdragen aan het versterken van het sociaal werk. Ook kunnen wij via Sociaal Werk Nederland deelnemen aan werkgroepen om kennis te delen.
Expertise en innovatie
Enik Recovery College
Enik Recovery College is een centrum voor ontwikkeling en scholing rondom herstel. Het idee is dat mensen zich beter leren ontwikkelen binnen een omgeving met anderen met gelijksoortige ervaringen dus zonder artsen en hulpverleners. Een uniek gegeven is dat Enik voor 100% wordt gerund door ervaringsgenoten (peers). Moviera werkt samen met Enik in het kader van project Maatje achter de Voordeur in Utrecht.
Expertise en innovatie
VanMontfoort
VanMontfoort is een expertisebureau in de publieke sector, in het bijzonder op het terrein van de zorg voor jeugd. Moviera werkt samen met VanMontfoort in het kader van Veerkracht. Veerkacht is een basismethode voor elk type opvangvoorziening. Wij gebruiken Veerkracht in de vrouwenopvang. Veerkacht is gericht op kinderen en hun ouders in de opvang.
Expertise en innovatie
Movisie
Movisie omschrijft zichzelf als hét landelijk kennisinstituut voor een samenhangende aanpak van sociale vraagstukken. Wij werken veel met Movisie samen. Onder andere in het kader van Maatje achter de Voordeur in Utrecht. Hierbij wordt samen met Movisie gekeken hoe de doelgroepen het beste bereikt kunnen worden. Het gaat hierbij om deelnemers aan het project en om het werven van vrijwilligers.
Expertise en innovatie
Women against violence Europe (WAVE)
Moviera is een WAVE member. WAVE staat voor Women Against Violence Europe. Het WAVE-netwerk is bedoeld om de mensenrechten van vrouwen en kinderen te bevorderen en te versterken en om geweld tegen vrouwen en kinderen te voorkomen. Het is gericht op het creëren van gendergelijkheid door alle vormen van geweld tegen vrouwen uit te bannen.
Expertise en innovatie
NEMO
Het Netwerk Maatschappelijke Opvang (NEMO) bestaat al ruim 25 jaar. Bestuurders van Lister, Moviera, Leger des Heils en De Tussenvoorziening bespreken ontwikkelingen in de stad Utrecht. Elkaars instellingen worden met elkaar besproken en waar nodig wordt er gezamenlijk actie ondernomen. In 2016 zette NEMO de oplopende wachtlijsten op de kaart. En in 2017 werd het tekort aan woningen voor uitstroom aan het licht gebracht. Inmiddels is hieruit voortgekomen dat de Stuw-directeuren (Utrechtse Woningbouwcorporaties) twee keer per jaar met Nemo overleg hebben. Ook hebben de vier organisaties aandacht voor het voorkomen van terugval in dakloosheid.