Meer aandacht nodig voor dit onderwerp

Gisteren vond het congres ‘’Mannenmishandeling, het taboe voorbij?’’ plaats. Het programma bestond uit onder andere de presentatie van Dr. Anita C. Nanhoe en Adrie Vermeulen ’10 jaar mannenopvang in Nederland’. Daarnaast was er een presentatie van Rob Straver en Mustapha Aoulad Hadj van het lectoraat Veiligheid in Afhankelijkheidsrelaties van Avans Hogeschool ’s-Hertogenbosch over hun onderzoek naar mannenopvang.

Iedereen was het eens: er is meer aandacht nodig voor dit onderwerp.

MM_congres-6345

Verhouding is scheef
Conclusie die getrokken kunnen worden aan de hand van het eerste deel van het programma: de verhouding van bedden die er beschikbaar zijn in de vrouwenopvang ten opzichte van mannenopvang is 1 op 50. Er zijn 40 bedden beschikbaar voor mannelijke slachtoffers van huiselijk geweld tegenover 2200 bedden voor vrouwen. Dit terwijl 40% van de slachtoffers huiselijk geweld man is.

Onzichtbare groep slachtoffers
Veel mannen vragen pas laat om hulp. En om daarna de stap te zetten naar behandeling, blijkt zo groot dat dit aandeel van de mannen nog kleiner is. De afgelopen 10 jaar zijn er in totaal 800 mannen opgevangen. De schatting is dat 80.000 mannen per jaar worden mishandeld, 0,5 procent hiervan trekt aan de bel.

MM_congres-6429

Zorg voor meer besef
Het tweede gedeelte van het programma stond in het teken van workshops en de oproep om aan te geven wat er nodig is om dit taboe verder te doorbreken. Er kwamen duidelijke aanbevelingen uit de workshops naar voren: Geef hulpverleners feedback. Veel pikken nu de signalen van mannenmishandeling niet op. Zorg voor het besef dat mannen ook slachtoffer kunnen zijn.

Advies voor de overheid
Terugkijkend op het congres, komt er een heel duidelijk advies voor de overheid naar voren. En dat is om te zorgen voor een cijferonderzoek. Gedegen onderzoek helpt om het taboe te doorbreken.

Terug naar nieuwsoverzicht