Stop samen geweld in huis!

De overtuiging dat opvang in een residentiële setting een noodgreep is in plaats van dé oplossing, leidde tot de prachtige aanpak van Take a Break. Geen gedwongen verhuizing voor de kinderen, zij blijven gewoon in hun huis wonen, met één van de ouders en gaan gewoon naar school. Terwijl er ondertussen gewerkt wordt aan duurzame veiligheid door samen te werken met partners in de wijk. Herstel vindt plaats in de eigen woning in de vertrouwde wijk en alle gezinsleden houden regie over hun eigen leven.

Bekijk de Take a Break video

Doorbraak in treffende methodiek om geweld in huis te stoppen

Op 12 maart 2020 presenteerde Moviera samen met onderzoekers Sietske Dijkstra en Suzanne Tan de methodiekomschrijving van Take a Break. Take a Break is een interventie die helpt om rust en veiligheid te organiseren. De interventie is ontwikkeld door het Innovatieteam van Moviera en is in 2019 uitvoerig onderzocht. Dit resulteerde in een methodiekbeschrijving die wij graag met u en de rest van het werkveld delen.

De methodiekbeschrijving werd in een publicatie aangeboden en tijdens de bijeenkomst ontving wethouder Maarten van Ooijen van de gemeente Utrecht het eerste exemplaar. De heer Van Ooijen verzorgde een korte inleiding waarna de onderzoeksbevindingen van de methodiek door Sietske Dijkstra en Suzanne Tan werden gepresenteerd. Hierop volgend konden vragen gesteld worden en was er tijd voor verdieping.

Wilt u de methodiekomschrijving ontvangen? Stuur een mailtje naar b.vandijck@moviera.nl 

Meer weten over Take a Break?

Ons expertisecentrum geeft trainingen en workshops over Take a Break.

Ontstaan van Take a Break

Door te zoeken naar onconventionele wijzen voor het stoppen van geweld én de nadrukkelijke wens om voor kinderen veiligheid in hun thuis te bieden ontstond Take a Break.

Innovatie als rode draad

Deze zoektocht werd bevorderd door de gemeente Utrecht die ons ‘dwong’ om 2% van ‘onze subsidie’ aan innovatieve projecten te besteden. Zelden leidde een gedwongen maatregel tot zo’n succesvolle innovatie. De dwang ervaarden we als een stimulans.

Door de al aanwezige behoefte bij Moviera om duurzamere oplossingen te vinden gaf het ons juist dat extra duwtje in de rug om ideeën en wensen om te zetten in concrete voorstellen ter innovatie.

De onderzoekers stellen zich voor

Dr. Sietske Dijkstra, psycholoog NIP (CRBKO- aantekening), heeft in 1998 Bureau Dijkstra opgericht: ze biedt scholing, (praktijkgericht) onderzoek en advies aan professionals en direct betrokkenen op het gebied van relationele en sociale veiligheid. Ze werkt regelmatig samen met de vrouwenopvang, jeugdzorg, jeugdbescherming en reclassering en beweegt daarbij permanent heen en weer tussen praktijk en theorie met een focus op professionaliteit in interactie.

Drs. Suzanne Tan is cultureel antropoloog en doet wetenschappelijk onderzoek in het sociale domein. Na 15 jaar bij een onderzoeksinstituut te hebben gewerkt, is zij in 2012 haar eigen onderzoeksbureau Bureau Tangram begonnen. Het type onderzoek dat zij doet is diepgaand, verklarend en verhalend. Met haar werk probeert zij inzicht te bieden in complexe maatschappelijke problemen. Daarbij gaat zij uit van de ervaringen van mensen in hun positie als cliënt, gebruiker, bewoner of burger.

Het Innovatieteam van Moviera

Deze methodiekbeschrijving is tot stand gekomen in samenwerking met het Moviera Innovatieteam. Het Innovatieteam van Moviera is de drijvende kracht achter de ontwikkeling van innovatief hulpaanbod op het gebied van de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling.

Dit team bestaat uit: Awan Amin, Birgit van Dijck, Sanne Evers, Jolanda Gerritsen, Jenny Modders, Adinda van Oostwaard, Agnes de Schutter, Yvonne Toffolo en Rachida El Yahyaoui.

Direct hulp nodig?

Neem direct contact met ons op.

088 3 744 744

Noodgeval? Twijfel niet. Bel 112

Wilt u live chatten met een medewerker?

Maandag t/m vrijdag

16:00 – 06:00

Zaterdag, zon- en feestdagen:

20:00 – 06:00

De chat is bedoeld voor inhoudelijke vragen.


Anoniem chatten

Wilt u dat wij contact opnemen?

Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.