Doelgroep

Jongeren binnen voortgezet onderwijs, vanaf VMBO-T.

Waar

In overleg met de opdrachtgever (regio Utrecht en Gelderland).

Wanneer

In overleg met de opdrachtgever.

Korte omschrijving

Instagram winactie is een wedstrijd tussen jongeren, waarmee de bewustwording van mensenhandel bij jongeren wordt vergroot. Een jongerenwerker of een docent begeleidt in samenwerking met een medewerker van Moviera een groep jongeren. Zij maken een beeld of film over mensenhandel. De film wordt via Instagram verspreid.

Een groep jongeren van 5 personen krijgt 2 weken de tijd om de film te maken. Jongeren krijgen 1 week tijd om het werk van elkaar te bekijken via Instagram. Dit is al een eerste moment waarin veel jongeren worden bereikt via Instagram. Zij posten de beelden of film op Instagram door gebruik te maken van 3 hashtags #stopmensenhandelnu, #moviera en #menshandel(stad).

 

Doel

Een jury van professionals en een ervaringsdeskundige kiest een winnaar. 50% van het oordeel is gebaseerd op het aantal likes en 50% van het oordeel is gebaseerd op inhoudelijke punten. De winnende film wordt via social media breed verspreid als een campagne rondom de dag bestrijding mensenhandel in oktober.

Prijs
De winnaars krijgen de mogelijkheid om naar een Escaperoom te gaan. Ze mogen een introducé meenemen. De winnende klas krijgt een gastles van een hacker.

Resultaat

Na deze actie is de bewustwording van de mogelijkheid om slachtoffer te worden mensenhandel bij jongeren te vergroten. Hierbij kan gedacht worden aan:

  • Onbekenden zoeken via internet contact met jongeren met als doel naaktbeelden te krijgen en deze jongeren hiermee vervolgens te chanteren.
  • Onbekenden zoeken via internet contact met jongeren met als doel een ‘relatie’ op te bouwen en jongeren te bewegen om in de prostitutie te gaan werken.
  • Onbekenden zoeken via games contact met jongeren. Zij helpen de jongeren tijdens het gamen met als doel naaktbeelden te krijgen en deze jongeren hiermee vervolgens te chanteren.

Bijzonderheden

Deze actie wordt in samenwerking met jongerenwerk in desbetreffende gemeente of regio uitgevoerd.

Maatwerk

Moviera deelt haar kennis in allerlei vormen. Wij bieden bijvoorbeeld trainingen aan en organiseren kennisbijeenkomsten. Een heel andere behoefte? Maatwerk is ook mogelijk. Wij denken graag met u mee hoe wij binnen uw organisatie bij kunnen dragen aan kennisbevordering met betrekking tot huiselijk geweld, mensenhandel en eergerelateerd geweld.

Meer weten?
Neem contact met ons op

Direct hulp nodig?

Neem direct contact met ons op.

088 3 744 744

Noodgeval? Twijfel niet. Bel 112

Wilt u live chatten met een medewerker?

Maandag t/m vrijdag

16:00 – 06:00

Zaterdag, zon- en feestdagen:

20:00 – 06:00

De chat is bedoeld voor inhoudelijke vragen.


Anoniem chatten

Wilt u dat wij contact opnemen?

Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.