Ik heb 9 jaar lang geen eigen huis gehad

Mitros nam een bijzonder interview af met Caro, cliënt van Moviera. Caro woont in een appartement van Mitros en stroomt volgende week door naar een eigen woning. 

Mitros zorgde er vorig jaar voor dat wij veilig onderdak konden bieden aan onze cliënten. Marianne van der Meer, hoofd Ondersteunende Diensten bij Moviera licht toe: ”Omdat de locatie aan de Maliebaan sloot, zochten we met spoed een nieuw onderkomen. We mochten zelfs de inboedel kosteloos overnemen! De nieuwe appartementen waren gemeubileerd met alles erop en eraan. Als dat niet was gebeurd, hadden we onze planning nooit gehaald. Mitros hielp ons uit de brand en hun medewerkers waren in de periode daarna hartstikke flexibel. Ze hebben ons enorm geholpen. Mitros valt op door hun flexibiliteit en het prettige contact.”

Het verhaal van Caro

‘Ik heb 9 jaar lang geen eigen huis gehad. Van instantie naar instantie, slapen deed ik bij andere mensen thuis. Of buiten, in een bos. Ik heb één keer zelfs bij een kas ingebroken om daar te kunnen slapen. Ik was echt blij toen ik ergens terecht kon.’ Sinds ongeveer een jaar woont Caro (53) in een eigen huis, via Moviera, een stichting die slachtoffers van huiselijk geweld helpt. De gordijnen aan de straatkant zijn gesloten, om dezelfde reden dat we Caro niet herkenbaar in beeld brengen, maar er hangt een heerlijke geur in het huis. ‘Lekker hè? Deze wierook is helemaal natuurlijk. Net zoals mijn zelfgemaakte zeep, dat zal ik zo laten zien’, zegt Caro trots.

Appartement Mitros

‘Ik woon alleen in dit appartement. Moviera huurt het voor mij van Mitros’, glimlacht Caro. Verhuizen is heel heftig voor mij, maar ik was zo blij dat ik eindelijk een plekje had. Ik heb me in die 9 jaar rondtrekken nooit veilig gevoeld, nooit. Dat doet echt iets met je. Dit is ook wel een doorstroomwoning, maar ik weet tenminste zeker dat ik een nieuwe, veilige plek krijg. Ik vind het alleen voor de buren niet zo leuk, want die moeten steeds opnieuw wennen aan een nieuwe persoon.’

‘Iedereen die via Moviera woont, is een beetje verspreid over verschillende wijken. Heel toevallig heb ik in dit pand verschillende buurvrouwen die hier via dezelfde regeling wonen als ik. Dat is heel fijn, want je begrijpt elkaar sneller. De vrouw van hierboven is bijvoorbeeld nu een hele goede vriendin van mij geworden. Bij haar hoef ik niet van alles in te leiden of uit te leggen, ik kan helemaal puur mezelf zijn. Die fundamenten van veiligheid en vertrouwen, dat heb ik echt pas ontdekt sinds ik bij Moviera zit. Daarvoor was het dus altijd ergens anders, nergens écht thuis.’

‘Kijk, deze krijtschilderijen maak ik zelf. Ik zie echt hoe er in de loop der tijd verschil zit in wat ik maak. Je ziet dat ik me ook echt steeds anders voel. Zie je dat licht? Op de een of andere manier komt dat elke keer weer terug in mijn schilderijen. Het zal dan wel iets zeggen over wie ik ben, denk ik. Zie je die bijvoorbeeld?’, Caro wijst naar het schilderij ernaast. ‘Met het licht in het midden over die vallei? Dat gaat echt over in het licht staan en kúnnen staan.’

En dan de bron van die lekker geur: haar zelfgemaakte zeep, ‘pur sang’. ‘Dat staat voor echte zeep, zonder rommel. Alleen natuurlijke ingrediënten, geen kleurstof, geen parfum, geen vormpje, niks. Die verpakking gaat er toch gewoon weer af als je het gebruikt, dus waarom zou je? Ik heb deze gewoon in een cakeblik gemaakt. Het is zo leuk om anderen blij te maken met iets dat je zelf gemaakt hebt, daar word ik blij van.’

‘Volgende week stroom ik door naar een eigen woning. Voor het eerst in mijn leven heb ik dan een huis écht voor mezelf!’ Caro glundert. ‘Het liefst zou ik, als ervaringsdeskundige, ooit andere vrouwen willen helpen die te maken hebben gehad met huiselijk geweld. Andere mensen helpen, maakt mij echt gelukkig. En dan komen zij, net als ik nu, ook in het licht te staan.’

Terug naar nieuwsoverzicht