Wat is verwaarlozing?

We spreken van emotionele verwaarlozing als een ouder onvoldoende voorziet in de emotionele behoeften van een kind. Het gaat om het niet zien en niet reageren op de gevoelens en behoeften van een kind. Er is een doorlopend tekort aan positieve aandacht voor het kind.

Een kind dat wordt verwaarloosd krijgt thuis geen liefde. Er wordt niet goed voor het kind gezorgd en ouders kijken er nauwelijks naar om.  Kinderen wordt niet gevraagd hoe het met ze gaat en worden niet geknuffeld als zij troost nodig hebben. Ouders vertellen bijvoorbeeld hun kind(eren) dat zij niet gewenst zijn en maken kleinerende opmerkingen.

Herkennen van verwaarlozing

Het herkennen van emotionele verwaarlozing is lastig. Lichamelijke verwaarlozing is goed te zien maar als iemand thuis geen liefde krijgt of als er niet wordt omgekeken naar een kind, dan is dat niet altijd goed zichtbaar. Wel kun je het merken in het gedrag van een ouder of een kind. Ouders hebben weinig interesse in hun kind. En kinderen zijn vaak bang om iets fout te doen, sneller kwaad en somber.

Wat kan ik doen aan verwaarlozing?

  • Praat met het kind of met de ouders waarover u zich zorgen maakt.
  • Help hem of haar om professionele hulp te zoeken en contact op te nemen met Veilig Thuis.
  • Durft degene waar u zich zorgen om maakt, geen contact op te nemen met Veilig Thuis? Maakt u zich nog steeds zorgen om de situatie? Neem contact op met Veilig Thuis om uw zorgen te uiten en vraag om advies of hulp.

Vind u het fijn als wij contact met u opnemen?

Laat dan uw gegevens achter. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Direct hulp nodig?

Neem direct contact met ons op.

088 3 744 744

Noodgeval? Twijfel niet. Bel 112

Wilt u live chatten met een medewerker?

Maandag t/m vrijdag

16:00 – 06:00

Zaterdag, zon- en feestdagen:

20:00 – 06:00

De chat is bedoeld voor inhoudelijke vragen.


Anoniem chatten

Wilt u dat wij contact opnemen?

Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.