Wanneer

24 maart 2023 - 14.00 - 16.00

Waar

Buurtcentrum Meerpaal (Industrielaan 1) in Ede

Voor wie

Maatjes en andere geïnteresseerden in het project

Ervaringsdeskundige maatjes huiselijk geweld in Ede gezocht!

Maatje achter de Voordeur werkt met vrijwilligers die hun eigen ervaring op het gebied van huiselijk en/of seksueel geweld willen inzetten voor anderen. Omdat de resultaten van het project zo positief zijn, wordt Maatje achter de Voordeur landelijk uitgerold. Ook in de regio Ede, waar trainer Sandra Loerakker nu op zoek is naar ervaringsmaatjes om te trainen.

 Wat de toegevoegde waarde van zo’n ervaringsmaatje naast de reguliere hulpverlening is? Sandra, die zelf ervaring met huiselijk geweld en kindermishandeling heeft, vertelt: “In de praktijk blijkt dat ondersteuning door lotgenoten iets extra’s biedt. Wanneer je ervaring hebt met huiselijk geweld, is het moeilijk om daar met jouw direct omgeving over te praten. Er is vaak sprake van onbegrip en vooroordelen. Maatjes weten waar je tegenaan loopt en hoe het voelt. Ze vertellen je niet wat je moet doen, maar bieden een luisterend oor en snappen écht wat je doormaakt.”

Maatje worden
Sandra: “Wanneer iemand interesse heeft om ervaringsmaatje te worden, doen we altijd eerst een intake. Daarin onderzoeken we samen of het maatje de eigen ervaringen voldoende verwerkt heeft en eraan toe is om anderen te begeleiden. Is dat het geval, dan volgt een groepstraining van ongeveer 9 bijeenkomsten. Na het succesvol afronden van deze training ontvangen de maatjes een certificaat. Vervolgens wordt het maatje gekoppeld aan een deelnemer in de regio: iemand die hulp bij herstel kan gebruiken. Daarbij gaan we niet over één nacht ijs: er moet ene wederzijdse klik zijn. In principe worden maatjes en deelnemers gekoppeld voor een jaar. Tijdens dat jaar begeleid een maatje iemand door ervaringen uit te wisselen, samen leuke dingen te doen, mee te denken etc. Uit ervaring weten we dat deze constructie niet alleen de deelnemer helpt, maar ook het maatje zelf weer nieuwe inzichten biedt. Een win-win situatie dus.”

Meer informatie
Wil je meer weten over dit project? Heb je interesse om ervaringsmaatje te worden of juist behoefte aan een maatje bij jouw herstel? Je bent van harte welkom op de kosteloze informatiebijeenkomst op vrijdag 24 maart om 14:00 uur in Buurtcentrum Meerpaal (Industrielaan 1) in Ede. Tijdens deze bijeenkomst vertellen we je er graag bij een kopje koffie of thee meer over. Zie ook www.maatjeachterdevoordeur.nl voor meer informatie of neem contact op met s.loerakker@moviera.nl.

Direct hulp nodig?

Neem direct contact met ons op.

088 3 744 744

Noodgeval? Twijfel niet. Bel 112

Wilt u live chatten met een medewerker?

Maandag t/m vrijdag

16:00 – 06:00

Zaterdag, zon- en feestdagen:

20:00 – 06:00

De chat is bedoeld voor inhoudelijke vragen.


Anoniem chatten

Wilt u dat wij contact opnemen?

Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.