Preventie: kennis maakt het verschil

“Ons ultieme doel is inzicht creëren, bewustwording stimuleren en vaardigheden vergroten van deelnemers van onze bijeenkomsten.”

Paulien van der Leden, Bregje Oprins, Lisette Pouls en Nuray Kanik vormen samen Team Preventie. Zij delen hun kennis in de vorm van kennisbijeenkomsten, trainingen, workshops en congressen. Deze zijn gericht op wijkteams, op professionals (zoals aandachtfunctionarissen huiselijk geweld) en op risicogroepen, zoals kwetsbare jongeren en ouderen.

Ede, 270818MovieraFoto: Sjef Prins - APA Foto

Paulien van der Leden: “In 2017 organiseerden we bijna 200 activiteiten waar in totaal ruim 5.500  professionals en burgers aan meededen. Eén van de hoogtepunten van 2017 was het congres dat we organiseerden in de Week Zonder Geweld. Daar kwamen 170 professionals op af.

Ook de publiekscampagne ‘Maak het verschil’ was heel mooi; daar kwamen we juist heel dichtbij de mensen in de wijk. We bereikten mensen in de wijk Presikhaaf (Arnhem) en de dorpen Otterloo, Lunteren, Didam en ‘s-Heerenberg.

Verder investeren we altijd veel in de scholing van wijkteams. We vertellen hen bijvoorbeeld wat de signalen zijn en hoe je geweld kunt herkennen. Ook bespreken we de twijfels: Zie ik het wel goed? Weet ik het wel zeker? Mag ik me ermee bemoeien? Die twijfels zorgen er vaak voor dat mensen signalen parkeren. Ze durven er niets mee te doen. Daarna escaleert het. Daarom is kennisoverdracht zo belangrijk!”

Nuray Kanik: “Ik ben expert op het gebied van eergerelateerd geweld en huwelijksdwang. Ik richt me daarbij op de mensen en hun leefomgeving.

In 2016 en 2017 heb ik een grote campagne op scholen gedaan over gedwongen huwelijken. De zomervakantie is namelijk een risicoperiode. We hebben een pocketboekje gemaakt en een website waar jongeren informatie kunnen vinden. Daarin staat ook hoe ze een noodplan kunnen maken.

Daarnaast geef ik kennissessies voor collega’s en ketenpartners. Dan blijkt ook dat er veel vragen zijn: Heb ik voldoende inzicht in eergerelateerd geweld en huwelijksdwang? Welke experts moet ik raadplegen als ik signalen opvang? Hoe hanteer ik de stappen van de meldcode bij deze vormen van geweld?

Ik heb me hier sinds 9 jaar met hart en ziel voor ingezet en zal dat ook blijven doen.”

 

Terug naar nieuwsoverzicht