Wat is kindermishandeling?

Op internet vindt u verschillende definities van kindermishandeling. Soms zijn die erg moeilijk. We zullen proberen u eenvoudig uit te leggen wat kindermishandeling is. Kindermishandeling is geweld tegen minderjarige kinderen. Vaak mishandelt een vader of moeder een kind. Maar ook als andere volwassen mensen een kind mishandelen heet dat kindermishandeling. Dat kan een broer, zus of ander familielid zijn. Maar ook iemand uit de buurt of van een club.

Er zijn verschillende vormen van kindermishandeling:

• Lichamelijke mishandeling
Hieronder vallen bijvoorbeeld slaan, schoppen, bijten, knijpen, krabben en aan haren trekken. Maar ook het toebrengen van brandwonden. En het expres laten vallen van een kind. Daarnaast zijn er bijzondere vormen van lichamelijke mishandeling.

• Lichamelijke verwaarlozing
Bij lichamelijke verwaarlozing verzorgen ouders hun kind niet goed. Ze geven hun kind bijvoorbeeld te weinig eten of slecht eten. Ze wassen de kleren van hun kind niet. Laten hun kind in de winter in een t-shirt buitenlopen. Of ze gaan niet naar de dokter als hun kind echt ziek is.

• Psychische mishandeling
Een kind regelmatig uitschelden of bang maken, zijn vormen van psychische mishandeling. Of een ouder die tegen zijn kind zegt dat hij beter niet geboren had kunnen worden. Een kind opsluiten of vastbinden is ook psychische mishandeling.

• Psychische verwaarlozing
Ieder kind wil liefde, warmte en veiligheid. Een kind wil aandacht. Het wil getroost worden als het pijn heeft. Of met zijn vader of moeder over dingen kunnen praten. Als ouders dat niet geven, heet dat psychische verwaarlozing.

Seksueel misbruik
Seksueel misbruik is als een volwassene seksuele dingen met een kind doet. Dat kan op allerlei manieren. Een volwassene kan een kind begluren dat onder de douche staat. Of een kind moet kijken hoe een volwassene seksuele handelingen doet. Het kan ook zijn dat de volwassene het kind aanraakt of verkracht. De volwassene die het kind seksueel misbruikt kan een ouder of een broer of zus zijn. Maar vaak is het iemand buiten het gezin.

• Getuige zijn van huiselijk geweld
Soms zien kinderen iedere dag geweld bij hun thuis. Ouders die ruzie met elkaar hebben. Die elkaar slaan en uitschelden. Die gewond raken of van huis weglopen. Als een kind dit meemaakt, heet dat ook kindermishandeling.

Kindermishandeling in Nederland

Kindermishandeling komt veel voor. Ieder jaar worden er in Nederland meer dan 119.000 kinderen mishandeld of verwaarloosd. Dit is ruim 3 procent van alle kinderen. Eén op vier Nederlanders is ooit als kind mishandeld. Emotionele en lichamelijke verwaarlozing komen het meest voor. Helaas dalen de cijfers van kindermishandeling niet.

De gevolgen van kindermishandeling zijn groot. Dat geldt voor alle vormen van kindermishandeling. Veiligheid en liefde zijn belangrijk voor een kind. Een kind dat wordt mishandeld krijgt dat niet. Het kan zich dan niet goed ontwikkelen. Het wordt bang en stil. Of juist druk en agressief. Het vertrouwt mensen niet.

Bent u als kind mishandeld?

Dan is de kans groot dat u nog problemen hebt. Vier van de vijf kinderen blijven de gevolgen van het geweld merken als ze volwassen zijn. Ze kunnen angstig en verdrietig zijn of gedragsproblemen hebben.

Lichamelijke mishandeling kan heel ernstige gevolgen hebben. Een kind kan een paar blauwe plekken hebben. Maar het kan ook naar het ziekenhuis moeten of zelfs aan de mishandeling overlijden.

Zijn kinderen psychisch mishandeld? Dan kunnen ze daar hun hele leven last van houden. Ze hebben bijvoorbeeld vaker stress, depressies en angsten. Ook vinden ze het vaak moeilijk om vrienden te maken of een relatie te hebben. Ze vertrouwen mensen niet meer. Ze zijn bang om weer gekwetst te worden.

Hulp nodig?

Neem contact op met Veilig Thuis

Vind u het fijn als wij contact met u opnemen?

Laat dan uw gegevens achter. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Direct hulp nodig?

Neem direct contact met ons op.

088 3 744 744

Noodgeval? Twijfel niet. Bel 112

Wilt u live chatten met een medewerker?

Maandag t/m vrijdag

16:00 – 06:00

Zaterdag, zon- en feestdagen:

20:00 – 06:00

De chat is bedoeld voor inhoudelijke vragen.


Anoniem chatten

Wilt u dat wij contact opnemen?

Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.