Congres Grip op Geweld 20 februari 2018

Het centraal thema van het congres is het hanteren van agressie door betrokkenen. (Huiselijk) Geweld is een complex interactiepatroon met soms vergaande gevolgen. Het doorbreken van de spiraal van geweld kan heel moeilijk zijn. We belichten dit thema van verschillende kanten binnen een diversiteit aan workshops.

Het congres is bedoeld voor beroepskrachten en vrijwilligers uit de stad Utrecht en wil een bijdrage leveren aan de onderlinge samenwerking en de kwaliteit van de hulpverlening aan cliënten. De organisatie is in handen van Veilig Thuis Utrecht in co-productie met De Waag, Moviera en Buurtteamorganisatie Sociaal Utrecht. Wij hopen u te ontmoeten op deze middag om samen te leren en te verbinden.

Programma

 • 12.00 uur: Inloop
  Met koffie, inschrijving workshops
 • 12.45 uur: Plenaire lezing “Typologie en dynamiek van (huiselijk) geweld”
  Eveline Klein Haneveld
  Huiselijk geweld is een breed begrip waar een hele wereld achter schuil gaat. Welke vormen van huiselijk geweld heb je eigenlijk en hoe vaak komen die voor? Wie doet nou zoiets? Wat kenmerkt deze daders? Welke dynamiek speelt er tussen de betrokken mensen? En waar moet je bij de behandeling of begeleiding dan op letten? Deze vragen komen aan de orde in de presentatie van Eveline Klein Haneveld.
 • 13.30 uur: Pauze en vertrek naar workshoplocatie
  Tiberdreef 8 te Utrecht, op loopafstand
 • 14.00 uur: Workshop 1e ronde (zie toelichting hieronder)
 • 15.00 uur: Pauze / koffietafel
 • 15.45 uur: Workshop 2e ronde (zie toelichting hieronder)
 • 16.45 uur: Afsluiting

Toelichting workshops
U kunt deelnemen aan twee workshops uit onderstaand aanbod:

 1. Take a Break (Jenny Modders, Awin Amin en Yvonne Toffolo, Moviera)
  Hoe kunnen we zorgen dat gezinnen waar huiselijk geweld aan de orde is niet naar de opvang moeten en dat kinderen in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven op een veilige wijze? Is de nieuw ontwikkelde interventie Take a Break daar een goed antwoord op?
 2. Samenwerken aan veiligheid binnen de keten (Sanne de Haan De Waag Utrecht, Daphne van Steenvoorden Veilig Thuis Utrecht en een medewerker van Buurtteam Sociaal Utrecht) Middels een casus ontdekken hoe we nog efficiënter en effectiever kunnen samenwerken wanneer er sprake is van onveiligheid.
 3. Hechting (Pam Smits en Ben van Leeuwen, gedragswetenschappers,Veilig Thuis Utrecht )
  Welke vormen van gehechtheid zijn er? Hoe kun je dit uitleggen aan ouders/opvoeder? Welke risicofactoren voor onveilige hechting zijn er? En wat kan je vervolgens doen
 4. Geweld gepleegd door jongeren of jong volwassenen ten aanzien van hun ouders (Mark van der Lee en Rien Maas, De Waag Utrecht en Ada Haas, Veilig Thuis Utrecht)
  Informatieve en prikkelde bijeenkomst over agressief gedrag van jongeren of jong volwassenen naar hun ouders.
 5. LVB “Hersengymnastiek in de forensische zorg” (Nelly Kok en Bianca Nieuwenhuizen, De Waag Utrecht)
  De DENKSPORT module biedt nieuwe mogelijkheden voor behandeling voor LVB cliënten in het forensische veld. Neem een kijkje in deze wereld en maak kennis met de verschillende onderdelen uit deze interactieve trainingsmethode!
 6. Dynamiek van partnergeweld (Hanneke Schepers en Will van Rhee, De Waag Utrecht )
  U moet weten mevrouw, iedereen zou gek worden van zo’n vrouw.”
  “Ik waarschuw drie keer en als je dan niet luistert zal je het weten, had je maar moeten luisteren.“
  “Meestal zeg of doe ik niets als zij weer los gaat, me krabt of duwt of controleert of uitscheldt, maar ik was het nu gewoon helemaal beu.”
  In deze workshop leggen we uit welke verschillende types geweld er voorkomen binnen partnerrelaties, hoe we te werk gaan als we partners bij de behandeling betrekken en wat de ‘kwetsbaarheidscyclus’ is.
 7. Agressie (Marije Arends en Jacqueline Janmaat)
  Maak in vogelvlucht kennis met het ontstaan van agressie, de verschillende vormen van agressie en vervolgens aandacht voor de mogelijkheden om dit binnen een agressie behandeling aan te pakken.
 8. ADHD: “Ik heb nu eenmaal een kort lontje” (Nannet Buitelaar en Josine Pieneman, De Waag Utrecht)
  Workshop over forensische behandeling van ADHD.
 9. Kent de pleger zichzelf? (René Haring, ervaringsdeskundige, oprichter van ‘Agressie en daarna?)
  Vaak denkt iedereen dat hij / zij zichzelf goed kent. Maar is dat ook zo?
  In deze workshop gaan we dat uitzoeken en verplaatsen we ons in het lichaam van een pleger van huiselijk geweld. We gaan aan de slag met steelpannetjes model.
 10. Een systemisch kijk op de inzet van ervaringsdeskundigheid bij de aanpak van huiselijk geweld (Annemoon van Noorden en Ellen Vermeulen, Moviera)
  Workshop over leefwereld en systemen, over taboe en het bespreekbaar maken. Er zal gebruik gemaakt worden van het opstellingenwerk van Bert Hellinger.

Meer info over de workshops: lees hier

Aanmelden
U kunt zich aanmelden door een mail te sturen naar GripOpGeweld2018@samen-veilig.nl
Zodra uw aanmelding is verwerkt, ontvangt u een bevestiging van deelname.

Op 20 februari kunt u zich ter plaatse (tijdens de inloop van 12.00 -12.30 uur) aanmelden voor de twee workshops van uw keuze. Wij raden u aan enkele extra opties te selecteren uit het aanbod, voor het geval de workshops van uw keuze volgeboekt zijn.Wees er snel bij op 20 februari, want vol=vol!

Deelname is gratis, maar niet vrijblijvend.
Bent u na aanmelding toch verhinderd? Geef dit aan ons door zodat anderen in uw plaats kunnen deelnemen.

Locatie
1.Ontmoetingscentrum Johannes, Moezeldreef 400 te Utrecht (Overvecht)
2.Samen Veilig Midden-Nederland, Tiberdreef 8 te Utrecht (Overvecht)

Terug naar nieuwsoverzicht